IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем часа на бюрото и сме застрашени от диабет

27 февруари 2012 15 42

Важи най-вече за дамите!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дами, диабетът е поредната болест, от която сме застрашени, ако се обездвижваме с часове в офиса. Вече знаем (или сме усетили), че продължителното заседяване на стола пред компютър влияе зле на осанката и гръбнака ни. Чували сме, че обездвижването забавя метаболизма и крие рискове от натрупване на излишни килограми. А някои учени твърдят, че действа и депресивно... Според най-новите проучвания, обаче, ако седим по седем часа неподвижни на бюрото в офиса (изключваме движенията на тракащите по клавиатурата пръсти) сме много по-застрашени да развием диабет, в сравнение с жените, които имат по-активен ритъм на работа!

Учени от университета на Лестър установиха, че жените, които са в седнало положение по време на целия си работен ден, по-често проявяват ранни признаци на диабет от тип 2. Изследвания на кръвта на такива дами са показали, че техният заседнал начин на работа води до по-високи нива в кръвта им на инсулин - хормона, който регулира кръвната захар. Повишените му стойности са признак, че тялото става резистентно на хормона и започва да развива диабет. Тези жени имат и по-висок С-реактивен протеин, лептин, адинопектин и интерлеукин-6. Всички тези вещества се освобождават от мастната тъкан на корема и могат да причинят опасно възпаление. Подобна връзка при мъжете не е установена. Вероятно жените са по-податливи на вредните ефекти от статичния режим или се дължи на факта, че когато седят, дамите похапват повече сладки работи от мъжете, или пък, защото когато станат от стола, мъжете са по-активни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари