IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 съвета как да се наслаждавате на работата си повече

29 март 2012 14 35

Дори да нямате мечтаната кариера

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да се научите да се наслаждавате на работата ,може да е трудна мисия, особено ако нямате мечтаната кариера. Вярно е, че има професии, които са откровено казано досадни или пък стресиращи, но така или иначе всички работим, за да изкарваме прехраната си и би било хубаво, ако всеки направи по нещо, за да има по-приятно работно ежедневие. Мисията да превърнете службата си в по-щастливо място не е невъзможна. Ето и няколко съвета как да го постигнете.

1. Разделяйте времето си

Един от начините да се наслаждавате на работата си, е да разделяте деня си на блокове. Това може да стане чрез структуриране на работата по задачи. Не става въпрос непрекъснато да наблюдавате часовника си, а по-скоро да планирате работата си в рамките на различни дивизии. Тогава след всеки блок свършена работа ще усетите задоволство, че сте постигнали нещо.

2. Поставяйте си цели

Ако всеки ден поставяте по някакво предизвикателство пред себе си, със сигурност денят ви ще е по-интересен. Например да направите някакво проучване, или пък целта ви да е свързана с предсрочно свършване на част от работата или с по-голямо количество на изпълнени задачи и т.н. Работата не може да стане по-интересна сама по себе си, но с подобен психологически похват можете да почувствате по-положително отношение към нея.

3. Гордейте се с това, че работите

Факт е, че повечето хора ходят на работа, за да осигурят прехраната си и, за да си покрият сметките. Не всички се радват на интересен, успешен и добре платен пост в службата. Дори да нямате мечтаната кариера и власт, гордейте се с това, че с честен труд и със собствени способности изкарвате парите си, че сте самостоятелен финансово и че успявате да се грижите за семейството си.

4. Сменете отдела

Ако имате спешна нужда от промяна в работата, понякога верният отговор може да бъде - "промяна в рамките на службата". Вместо да си търсите нова работа, проучете възможността за смяна на отдела в рамките на вашата служба, така че новият пост да отговаря по-точно на интересите ви. Работодателят би трябвало да оцени лоялността ви.

5. Подобрете уменията си

Вярно, че е много по-лесно да се наслаждавате на работата си, ако заплатата ви е висока или, ако имате перспективи за нейното повишение. Но едно от изискванията, за да получите по-висок пост в службата е, да придобиете по-експертни умения. Ако се постараете в тази насока, не само отваряте вратата на по-добрите възможности, но и ще повишите своето самочувствие и ще спрете да се притеснявате, че завинаги ще работите една и съща скучна работа.

6. Станете по-организирани

Работата никога няма да ви бъде приятна, ако постоянно сте на ръба на поставените срокове. Дори да имате твърде много работа, постарайте се да станете максимално организирани и да спазвате сроковете за нейното изпълнение, за да не давате поводи на шефовете да ви мъмрят. Не позволявайте на колегите да ви разсейват, търсете работни методи, които да ви улесняват и не губите време за маловажни задачи.

7. Създавайте нови приятелства

Може би най-добрият начин да се наслаждавате на работата си и да направите средата в службата по-приятна е, ако превърнете колегите си в приятели. Така или иначе прекарвате много време с тях, защо общуването по между ви да не бъде по-приятно? Независимо дали имате време за разговори или те са рядкост, важното е те да бъдат позитивни и приятелски винаги.

Ако никой от тези съвети не може да ви помогне да заобичате работното си място повече и вие наистина изпитвате непоносимост към него, може би ви е време да продължите напред и да смените работата си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Karina ( преди 12 години )
Точно така! АЗ се водя по тези принципи и се събуждам с усмивка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар