IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените предпочитат мъж за пряк началник

9 април 2012 05 30

Въпреки че и жените-шефове си имат своите предимства пред мъжете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според едно проучване две трети от жените предпочитат шефът им да е мъж. В изследването 2 000 жени са били попитани дали биха желали мъж или жена за техен пряк мениджър.

Обяснението, което участничките са дали за своето предпочитание е, че мъжете са по-малко склонни към променливи настроения. Също така представителите на силния пол са по-желани като шефове заради по-добрите си умения за вземане на решение, авторитета, който излъчват и по-директния начин на комуникация. Мъжете се радват и на повече доверие от страна на служителките си по отношение на визията за развитието на бизнеса в дългосрочен план. А една от всеки шест участнички в проучването са казали, че когато работят с жена-началник, усещат „някакво напрежение".

Но все пак и жените-шефове си имат предимства според проучването. Те са по-добри в уменията да делегират, да раздават похвали и да се справят с възникнали лични въпроси на служителите си, както и да изслушват.

Четири от всеки десет жени в проучването, чиито шефове са жени, вярват, че могат да се справят много по-добре с работата от шефката си, докато много малко от запитаните са заявили, че ще постигнат по-добри резултати от шефовете си от мъжки пол.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

Офисен планктон ( преди 12 години )
И аз предпочитам мъж за началник. Можещ да се разбереш с 2 думи, без намеци и подтекстове. А ако да прехвърляш цялата работа на подчинените, без да пипваш нищо се нарича "делегиране" и да получаваш мениджърска заплата.... мерси от такава началничка. Ял съм и попарата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар