IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 неща, които работещите майки мразят да чуват

16 май 2012 14 40

Разберете защо тези изречения ги обиждат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да бъдеш майка е една от най-взискателните и трудни роли в живота. Като „бонус" към това на повечето жени им се налага да работят. За да са конкурентноспособни на своите колежки, които все още нямат деца, работещите майки често трябва да взимат тежки решения, които поставят под въпрос техните качества на родител. Ето девет неща, които всяка работеща майки мрази да чува.

1. Наистина ли се налага да работиш?

Повечето жени (а и мъже) работят, защото се нуждаят от пари. Финансовата ситуация на всяко семейството си е негова лична работа. И ако вие мислите, че въпросното семейство би могло да оцелее само със заплатата на мъжа, а че вторият доход е един вид "лукс", то по-добре не се бъркайте. Може би това семейство спестява доходи за бъдещето на децата си.

2. Не се ли притесняваш, че друг възпитава децата ти?

Дори, когато мама е на работа, тя се чувства отговорна за своите деца и грижите за тях лежат най-вече върху нея. Това, че е наела някой друг да гледа детето ѝ, докато е на работа, не означава, че е безотговорна. Всеки нов човек, добавя някаква стойност към живота на малчуганите. По-важното е, че когато майката си е вкъщи, тя отдава цялото си внимание на своите деца.

3. Чу ли за новото изследване за вредите върху децата, чиито майки работят?

Всяка работеща майка има поне една приятелка или роднина, която обича да ѝ натяква за някакви "изследвания", които "доказват", че работещите майки са гибел за своите деца. Но само една майка знае какво е най-доброто за нейното семейство. Така че, най-добре избягвайте да изслушвате подобни изследвания или кажете „Благодаря, но съм чела и изследвания за ползите за децата на работещите майки."

4. Сигурно е хубаво да си починеш от децата?

Работата не е почивка, а и наистина са малко жените, които работят нещо, което наистина обожават и с готовност оставят децата си, за да идат на работа. Повечето жени ходят на работата най-вече за заплата и затова подобна забележка е доста неуместна. В края на краищата, те не са по-малко грижовни и любвеобилни. А освен това дори майките, които си седят вкъщи, имат нужда от почивка от децата си от време на време!

5. Защо ти трябва бавачка като си работиш от вкъщи?

Никой не може да играе с децата си и едновременно с това да работи. Дори жените, които са на свободна практика и имат шанса да работят от вкъщи, не могат да бъдат продуктивни, ако нямат помощ. Така че не ги съдете!

6. Защо ти е да раждаш деца, като друг се грижи за тях?

Това си е жив намек, че не е трябвало да раждате деца. Освен че звучи грубо е и крайно нечестно някой друг да си мисли, че вие не се справяте добре с майчинството. Решението на една жена да бъде работеща майка (или не) е трудно и много лично, така че „пускайте покрай ушите си" подобни обидни преценки и критики.

7. Отново пропуснахте училищното мероприятие на дъщеря си!

На много майки работното време е такова, че те не могат да присъстват на абсолютно всички училищни събития и особено на онези в по-ранен час. За да не „олекнат" пред своите колеги и шефове, които лесно могат да поставят под въпрос тяхната работна етика такива майки понякога пропускат рециталите или спортните турнири на децата си, но пращат свой заместник, което си е в реда на нещата.

8. Ако работех, децата щяха страшно да ми липсват!

Ако друга майка, която си седи вкъщи ви каже нещо подобно, то тя или е коравосърдечна или ви завижда за социалните контакти и за това че имате лични доходи. Това е добър момент да ѝ кажете, че децата ви всяка вечер ви посрещат на вратата с ентусиазъм и прегръдки, а ако си бяхте по цял ден у дома едва ли щяха да ви забелязват.

9. Всяка жена трябва да отгледа сама децата си!

Това е израз от т.нар. „стара школа" и вероятно би ви го казала по-възрастна роднина. Истината е, че майките не са единствените, които могат да отглеждат децата си, татковците, бабите и дядовците също могат да го правят и то доста успешно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

( преди 11 години )
До Lady Di: супер коментар- браво на теб, LADY DI
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Lady Di ( преди 11 години )
Чудесна статия - аз бих написала друга - 99 неща, които не искаш да чуеш от приятелките си кокошки които вече са родили и ти дават тон в живота
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ради ( преди 11 години )
Всеки изпитва колебания дали е взел най-правилното решение, когато става дума за децата му. Но когато майката се чувства добре с решението си и е сигурна, че то е по-добрият избор за семейството (защото то не се състои само от децата), няма какво да се ядосва от подобни коментари. Същите хора, в чийто репертоар са 9-те най-омразни реплики за работещата майка, със сигурнст имат 9 подобни за майката - домакиня. Наистина не е нужно майката да прекарва всичкото си време с децата, но е длъжна да им отделя достатъчно време, което да прекарват в съвместни занимания. И за бащата се отнася същото. 10 минути в колата преди градина и 30 минути преди сън не са достатъчни. А и училищните концерти са веднъж годишно - там децата искат да видят майките си, а не бабите. Всеки може един ден в годината да излезе 30 минути по-рано от работа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
български език ( преди 11 години )
Моля, редакцията да коригира фразата "Отново пропуснахТе училищното мероприятие на дъщеря Си!" - това на български език няма особен смисъл.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
hm ( преди 11 години )
Честно казано всичко си има две страни. За средностатистическото БГ семейство тази статия не важи, защото въпросът с парите е ясен и няма много поводи за двоумене. Критиките обаче ги има в момента, когато примерно мъжът ви може да ви осигури охолен живот и не ви се налага да работите. Е, тогава такова женско войнство се надига да ви ръчка, подпитва, намеква и най-откровено обижда, че сте решила да работите, че просто не е истина!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Друга майка ( преди 11 години )
Аз пък мисля, че е много полезна, най-вече за хора, които СИ Позволяват такива забележки. Чувала съм всичко това по свой адрес и едвам съм си сдържала нервите. Никой не разбира какво е да си майка, ако не си дал живот.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Майка ( преди 11 години )
Уникално глупава и безполезна статия
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар