IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с неадекватния шеф

23 май 2012 09 00

Преборете се с "идиота", който ви е пряк началник

Снимка: outnow.ch
Колин Фарел, като Боби Пелит - отвратителният офис хулиган във филма „Шефове гадняри” 2011 год.

Снимка: outnow.ch Колин Фарел, като Боби Пелит - отвратителният офис хулиган във филма „Шефове гадняри” 2011 год.

Всеки, който някога е имал шеф, е преживявал фрустриращи моменти, но повечето хора на ръководни постове са не случайно са на такава позиция. И в повечето случаи са   сравнително адекватни. Ала понякога и недоволните служители са прави и хората, пред които се налага да отговарят, са некомпетентни.

Ако случаят е такъв, на всички ни се приисква да можем да постъпим като героите от филма „Шефове гадняри", който гледахме неотдвна по кината: да сформираме отмъстителна група, да спретнем план за действие и да унищожим по един или друг начин тъпанара, който ни тормози. Но... тези блянове се сбъдват само на кино, а за нас остава да се борим с реалността - кой както може.

Съществуват толкова категории лоши шефове, колкото и лоши хора има по земята, а съответно и техники за справяне с тях, защото имайте предвид, че не сте безпомощни. Тук сме изброили някои често срещани случай, за да ви помогнем в неравната борба с некомпетентния шеф:

Хулиганът на фирмата

Характеристики: Грубиян, замаян от властта, с която разполага, той ще направи невъзможното, за да ви унижи пред клиенти, колеги и разбира се, пред собствените си началници. Неговата мениджърска стратегия се състои в това, да прави надменни и снизходителни забележки и да заплашва с уволнение наред при всеки появил се проблем, независимо от това кой е виновен.

Метод на действие: Този типаж е истинско предизвикателство, тъй като винаги е нащрек за ваши грешки и не пропуска нищо. Номерът е, незабелязано от радара му, да се стремите да привлечете вниманието на по-висшестоящите от него. Защитавайте се от нападките му, но бъдете лукави и умели – без повишаване на тон, в рамките на доброто възпитание, но с необорими аргументи и тънки средства (един неодобрителен поглед във верния момент понякога, върши повече работа от куп изприказвани думи).

Мениджър- маниак

Характеристики: Знаете поговорката: „Ако искаш нещо да се свърши добре, свърши си го сам", а мениджърът-маниак живее за да я спазва. Той се меси, следи и окупира всеки аспект от работата ви, включително брои пътите, които ходите до тоалетна и времето, прекарано там. Понякога оказва голяма помощ, но ако сте от хората, които ценят независимостта си, този непрестанен контрол би ви побъркал.

Метод на действие: Когато искате да постигнете нещо с такъв шеф, е много важно да му покажете, че не искате да узурпирате властта или позицията му. Маниаците по принцип са несигурни и затова е добре да ги държите информирани за всичките си действия, но ... впоследствие. Идеята е да създадете усещането за контрол у тях, а всъщност да вършите нещата самостоятелно по своя си начин предварително.

Политикът в офиса

Характеристики: Страхлив и двуличен, политикът в офиса винаги поставя собствените си интереси над тези на колектива. Може и да се прави на дружелюбен, но няма да се поколебае да ви забие нож в гърба, в мига, в който се сближите с началството, например. Неизпълнени обещания, съобщаване на грешна информация и присвояване на чужди идеи са все приоми, с които трябва да свикнете, когато имате насреща си такъв шеф.

Метод на действие: Най-добрият начин да се предпазите от този тип, е да се постараете да имате цялата си комуникация с него черно на бяло, най-добре чрез имейли – така всичките ви въпроси, молби и предложения, както и съответните отговори от негова страна, са документирани официално. Дори когато началникът ви се опита да приключи някоя уговорка с вас устно, винаги му изпращайте писмено потвърждение, акто не забравяте на приложите копие до поне още един човек от фирмата.

Мрънкачът

Характеристики: В тази категория влизат шефове от двата пола, които прекарват дните си в оплакване и превръщат всяко дребно неудобство в огромен проблем. Егоцентрични, непродуктивни и неспособни да предвиждат нещата, те често отхвърлят най-простите решения, за да удължат ситуацията и да направят всяка конфронтация лична драма. Истерикът никога не е доволен.

Метод на действие: Не си позволявайте да бъдете засмукани от цялата негативност, не губете отношението си към работата и се концентрирайте върху решенията на проблемите. Друг начин за справяне с мрънкача е като игнорирате изблиците му. Избягвайте засичане на погледите ви и планирайте обедните си почивки, когато наближи пика на оплакванията му.

Мълчаливия стратег

Характеристики: Мълчаливият стратег обикновено прави работната обстановка непоносима, защото никога не знаете какво мисли. Той рядко коментират работата ви и има навика да взима само важни фирмени решения, без да уведомява подчинените си, освен някои избрани, необходими за осъществяването им. Резултатът от това е, че често лявата ръка не знае какво прави дясната.

Метод на действие: Не бива да се поддавате на параноичните си импулси, когато си имате работа с такъв началник. Този вид босове почти никога не си дава сметка къде греши, така че не се плашете да изразите гласно притесненията и идеите си. Току виж станете част от приближения кръг на началника си и успеете да направите някои подобрения.

Подскажете ни и други техники за справяне с кофти шефове! Как успявате да се преборите със своя?

КоментариКоментари