IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подсилете мъжката си увереност при интервю за работа

25 май 2012 06 00

За мъже, които стартират своята кариера

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За един млад мъж (току що завършил университета), навлизането в света на възрастните често е по-трудо отколкото изглежда. Освен, ако не е специализирал някаква професия (право, медицина, архитектура), обикновено времето, прекарано в университета не е било истинска подготовка за "реалния" свят. Затова на интервютата за своята първа работа, той трябва да е длъжен да може да отговаря, без да се замисля дълго, на всякакви въпроси. Ето и списък от 10-те въпроса, на които трябва да бъде в състояние да отговори.

1. Какъв искахте да станете, когато "пораснете"?

Това е лесен, но подвеждащ въпрос и е факт, че на него можете да се затрудните с отговора. Ключът се крие в това, с какво искате да се занимавате към днешния момент. В модерния свят, в който живеем, кариерата и изкачването по корпоративната стълбица до голяма степен се дължат на забелязване на възможностите и тяхното оползотворяване по най-добрия начин. Колкото по-скоро осъзнаете, че успехът зависи повече от краткосрочото планиране (план за 2 до 4 години напред), толкова по-скоро ще сте в състояние да се оправите с днешния пазар на труда.

2. Кои са трите ви най-големи успеха през последния месец?

Това е не само въпрос, на който ще трябва да можете да отговорите на редица интервюта за работа, но и въпрос, на който ще трябва да отговаряте, ако започнете работа. Ако сте работили и преди, със сигурост ще можете да се сетите за три свои постижения, но ако това е първата ви работа, ще е по-трудно. Затова се подгответе предварително какви свои предимства ще изтъкнете пред бъдещия работодател.

3. Какво да облека за работа?

Ако смятате, че въпросът е тривиален - не е така. Факт е, че светът посреща по облеклото, а вашият работодател очаква, че вие ще се впишете в комапнията дори и чрез външния си вид. Така, че ако доскоро рутината ви е била - нощен запой, сутрешен фитнес и т.н. Сега ще трябва да се постараете да изглеждате чист, спретнат и да идете на време за сутрешното заседание, като сте планирал какво ще облечете още от предишната вечер.

4. Колко топки за пинг-понг и желирани бонбонки можете да поберете в един слон?

Фирмите обичат да задават такива въпроси, защото за тях никой интервюиран не може да се поготви и да даде разумен отговор. Те, обаче, не очакват точен отговор. Вместо това, те търсят оригинален отговор. Не си губете времето да търсите в интернет отговори на неясни въпроси, задавани по интервюта за работа. Вместо това, работете по абстрактното си мислене, така че да смаете интервюиращия с нестандартния си отговор.

5. Защо искате да работите тук?

Това е друг подвеждащ въпрос към нищо неподозиращите млади кандидати за работа. Изглежда прост, но много хора се затрудняат с него. Имайте предвид, че работодателите не очакват да знаете с точност какво искате от кариерата си. Те искат да знаят, че ви е достатъчно грижа за това, което ще работите в тяхната фирма, като покажете, че сте проучили достатъчно за естеството на работата, за която кандидатствате.

6. Защо се провалихте в тази задача?

Приемете, че вашият шеф знае, че нямате много опит. Грешките в началото на кариерата са допустими и едва ли ще навредят особено на фирмата. Но когато сте допуснал грешка, шефът иска да знае две неща: Разбирате ли си от работата достатъчно добре и държите ли себе си отговорен за грешката? Правилните отговори на тези въпроси са ключови за отношението на шефа ви към личността ви в бъдеще.

7. Къде се виждате след пет години?

За съжаление, това не е подвеждащ въпрос. Колкото и банално да звучи много работодатели продължават да го държат в репертоара си за интервюта. Добрата новина е, че почти никой не дава хубав отговор, а по-скоро някакво клише като "да израстна във вашата фирма". Ако искате да сте по-оригинален и искрен, кажете че не знаете за след пет години, но че искате в близките две години да дадете всичко от себе си, за да се развиете като професионалист в бизнеса на въпросната компания.

8. Това, което правя или говоря, подходящо и адекватно ли е в службата?

Излизайки от университета, офис благоприличието сигурно ще ви бъде малко трудно за постигане. Много работодатели са в състояние да пренебрегват незначителните жаргонни изрази или неуместните въпроси на своите нови, млади служители, но истината е, че един необмислен разговор с "неправилните" хора може да съсипе кариерата ви. Дори да е нещо безобидно, като разпространяването на някаква офис клюка може да ви изложи пред шефовете. Най-добре се научете да си държите езика зад зъбите.

9. Какво бихте направили, ако спечелите джакпота?

Това е друг пример, в който работодателят не иска реален отговор. Глупаво ще е да го заблуждавате, че никога няма да напуснете фирмата, дори да разполагате с купища пари. Интервюиращият просто иска да види, дали имате някакви цели и страсти. Той знае добре, че не бленувате за лесни пари, но иска да види какво искате от живота и какво е важно за вас. Този въпрос му помага да определи, дали можете да се отпускате от време на време в своите мечти, защото прекалено нервните и напрегнати служители не са особено полезни за компанията.

10. Какви неща обичате да правите всеки ден в работно време?

Това няма да го чуете на интервю за работа, но това е най-важният въпрос, на който трябва да бъдете в състояние да отговорите сам на себе си. Защо? Истината е, че кариера се прави в настоящия ден, момент и час. Ако мразите работните си задължения, никога няма да бъдете в състояние да достигнете някакъв зенит в тази професия. От вас зависи дали ще изкачвате връх Еверест или по-скоро ще се разхождате недоволно в подножието на планината.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари