IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои „правила“ в службата е по-добре да НЕ спазвате

1 юни 2012 10 30

Ще трябва да нарушавате някои правила, ако искате да сте щастлив и доволен от живота

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора си мислят, че знаят ключа към успешната кариера и той се крие в няколко прости правила - да си смирен, да си неуморен, да избягваш лични, емоционални, или неудобни теми и винаги да си на разположение на шефа. Да, но експертите твърдят, че не всички от тези „работни максими" си заслужава да бъдат спазвани. Ето и кои от тях е по-добре да нарушите:

1. Не трябва да повдигате емоционални теми

Какво лошо има да бъдете открит с колегите си и да говорите с тях за проблемите си от служебно естество, дори те да са прекалено трудни за споделяне. Да кажем, че с колегата ви имате различни стилове на работа и между вас има сериозно напрежение. От това продуктивността и на двама ви страда. Ето, защо е от решаващо значение да се изправите срещу този колега и да го попитате директно какво у вас го разстройва и заедно да помислите как да излезете от ситуацията.

2. Задължително е да се изкачвате по стълбата в йерархията

В нашето общество сякаш има натиск с времето да започнем да печелим повече пари и да имаме все повече отговорности. Но реално не всеки ги иска. Не всеки мечтае за повишение, защото знае, че то може да отнеме част от личното му време и спокойствие. Няма нищо лошо в това да се задоволявате с определен пост и да не държите непременно да израствате в службата. Стига това да ви прави щастливи.

3. Трябва да работите само това, за което сте наети

Вашият шеф, почти през цялото време, трябва да има поглед върху цялостната картина в офиса и ще ви бъде благодарен, ако понякога го отменяте. От време на време излезте от черупката на своите задължения и обърнете внимание на организацията на фирмата. Така ще можете да оцените работата на колегите си и дори да дадете полезни идеи за оптимизацията на компанията.

4. Трябва да стоите до късно в службата

За много хора кариерата не представлява целия им живот. Повечето от нас имат семейства и интереси, извън прага на офиса, които ги обогатяват и повишават креативността им по време на работа. Освен това, добре оползотвореното свободното време ни помага да бъдем по-щастливи и да открием хармония в живота си. Ето, защо продължителният престой в службата в извън работно време по-скоро може да ни потисне и да ни напрегне излишно.

5. Трябва да бъдете онлайн по 24 часа в денонощието

Това е абсолютно неефективно. Дори и най-важните хора от вашата индустрия си почиват извън работно време. По-добре влизайте в онлайн връзка с тях в определените за работа часове и не се чувствайте задължен да сте винаги на разположение. Освен това личния контакт е много по-добър от виртуалния, ако искате да помогнете на кариерата си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

banderas13 ( преди 11 години )
Българина не е дорасъл да бъде частник. На шефа му трябват дупелизци и подмазвачи, а не хора които да му вършат работа !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
gery_geneva ( преди 11 години )
Колкото и да се стараеш и да се доказваш, винаги ще се намери някой , който да те злепостави, а шеф, който търси кусури, винаги намира, затова аз съм на максимата "Да правим каквото трябва, а да става каквото ще".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар