IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дразнител в офиса

15 юни 2012 14 20

Как да преодолеем непоносимостта си към някои колеги

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Трудно е да ограничиш влиянията на работната среда върху себе си, защото човек не може да подбира колегите си (освен ако не е шеф или собственик на фирмата) – винаги има хора, с които се разбираш, и такива които ти лазят по нервите. Мълчаливото мрънкало, приказливият клюкар, мазният предател, досадната самотница... има много типажи, които могат да се срещнат в един офис и да ви вгорчат живота, но истината е че вие трябва да се научите да контролирате раздразнението си.

Ако усещате такива негативни чувства към някого, не ги подтискайте и преглъщайте, ами се опитайте да намерите решение на проблема. Не само, че нервите ви се опъват и сте под постоянно напрежение от дразнителя, но и рано или късно ще избухнете в конфронтация с въпросния обект, след което може дори да пожелаете да напуснете работата си.

Така че нека се опитаме да преборим недоволството и раздразнението!

Признайте, че вие също имате известна вина за неудобната ситуация

Може и да държите човека, когото не харесвате, еднолично отговорен за създалото се напрежение, но истината е, че са необходими минимум двама души за създаването на проблем от такова естество. Това, което дразни толкова силно вас, може да не е драма за останалите ви колеги, което ви прави един вид създател на проблема.

Открийте какво причинява у вас негативните емоции. Често те са плод на подсъзнанието – човекът ви напомня за неудобна ситуация, неприятна среща или случка от миналото; Хората, които непрекъснато се бъркат в работата ни със съвети и мнения, също са голям дразните. Каквато и да е причината – открийте я и признайте, че част от вината е ваша.

Имайте вяра, че проблемът може да бъде решен

Помнете, че всяка ситуация си има изход и той обикновено е прост и не изисква радикални промени, като това да напускате фирмата, например.

Опитайте да откриете нещо позитивно в човека, който ви дразни

Всички хора, въпреки чувствата ни към тях, заслужават уважително отношение. Това означава, че поне трябва да сте учтиви към човека, когото не харесвате. Ако го унижавате, подтискате или се конфронтирате с него постоянно, вредите предимно на себе си. За да се овладеете, намерете нещо положително в този човек и се уповавайте на него. Ако се концентрирате върху позитивните черти, които без съмнение всеки индивид има, ще отслабите дразнението, а то може дори и да изчезне.

Опитайте да намерите решение

Не можете да промените другите хора, затова отговорността за намирането на изход от проблема е изцяло във вашите ръце. Използвайте целия си капацитет и въображение и ако се опитате да поработите върху собствената си настройка, със сигурност няма да загубите нищо. Задайте си въпросите: Как мога да подобря нещата? Да се посъветвам ли с колега по въпроса? Може би този проблем ме занимава толкова, защото се опитвам да избягвам друг? И започнете да им отговаряте един по един, докато стигнете до решението.

А вие как се справяте с дразнителите в офиса?

КоментариКоментари

ve6titsa ( преди 11 години )
Как се справям ли?Трудно е,когато се работи в общо помещение. Преди всички ненормалници се тълпяха в стаята ми.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар