IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да запазите работата си без да се преработвате до смърт

24 август 2012 14 00

Ръководство по оцеляване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

До скоро си мислехме, че икономиката може да се подобри и кризата да отмине, но се оказва, че съкращенията продължават с пълна сила, а глобалната безработица расте непрекъснато.

Всичко това потвърждава онова, което дълбоко в себе си вече знаем: Работодателите не са склонни да наемат нови хора, а искат висока производителност от малцината си служители. В тази връзка, идвайки преди началото на работното време, оставайки след него, работейки и в събота, и в неделя с желанието да удовлетворим очакванията на шефовете, ние на практика оставаме без време за личен живот.

Но преди да жертвате личното си щастие заради фирмата, спомнете си, че каквито и да са целите на компанията, тя едва ли очаква от вас вие да ги постигнете еднолично. Имайте предвид, че човекът, който е най-вероятно да се погрижи за вашите лични интереси, е този, който ви е гледал в огледалото тази сутрин.

Предлагаме ви ръководство как да оцелеете в днешните трудни времена без да се поболеете без време или да останете стара мома/ерген.

Впрегнете биологичния си часовник. Разберете кое време от деня е най-добро и съответно най-неподходящо, за да свършите дадена сложна задача. Всеки си има моменти, в които е по-креативен и други, в които е по-ленив. Например, ако до обяд сте най-активен, опитайте се да отхвърлите повечето задачи тогава. Оставете дейностите, които изискват по-малко внимание за следобеда, когато енергията ви е по-малко.

Избягвайте честите почивки по време на работния ден. Всеки път, когато напускате бюрото си за чаша кафе, вода или цигара, след това ви трябва време, за да възобновите концентрацията си върху работата си. Същото се отнася и за личните телефонни разговори и личната електронна поща. Колкото по-интензивно се съсредоточите върху служебните си ангажименти, толкова по-бързо ще си свършите работата и ще можете да се приберете вкъщи.

Оставете работата в офиса. Имаме предвид, и физически, и психически. Не си носете „домашно" за вкъщи, освен ако не ви притиска някакъв краен срок. По-добре посветете вечерта си на своето семейство, половинка или приятели. Опитвайте се да избягвате разговорите за работа с тях, за да можете да се „изключите" напълно и да си починете от напрегнатия ден.

Ограничете имейлите в извънработно време. Ако ви е възможно, наложете си да не си проверявайте служебната, електронна поща, когато не сте в офиса. Ако наистина имате нужда да следите имейлите си, то поне не започвайте дълга кореспонденция по работа, освен ако няма спешен случай.

Направете график на личното си време. Уверете се, че в деня ви има време за грижи за вас самия (спорт, преглед при лекар, фризьор и т.н.) и за дейности със семейството и приятелите ви. Колкото и да сте претоварен от работата, наложете си да вмъкнете тези неща в ежедневието си, защото точно те ще ви накарат да се чувствате удовлетворен от живота.

Не работете в почивните си дни. Дори да ви дойде някакво вдъхновение или идея за иновация точно по време на уикенда, не се втурвайте да работите. По-добре си запишете идеите, а изпълнението им го оставете за работната седмица. Така, когато нещата ви отлежат в главата, ще сте ги обмислил още по-добре.

Взимайте си отпуските. Фирмата няма да фалира без вас, а и няма никакъв смисъл от натрупването на неизразходвана отпуска. Така че, използвайте почивните дни, които ви се полагат по закон, без чувство на вина. Ако ще се изкушавате да работите и по време на отпуската си, по-добре планирайте почивка в чужбина, от където ще ви е по-трудно и по-скъпо да водите служебни разговори. Така е по-вероятно да си починете пълноценно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

greatramirez@gmail.c ( преди 8 години )
Здравейте,Това е да се информира обществеността, че г-жа Ramirez, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихвен процент на физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (greatramirez***gmail.co I)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pipinana ( преди 11 години )
liliana ( преди 11 години )