IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си намерите работа, ако сте над 50

21 септември 2012 10 00

Превърнете възрастта си в актив

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В състоянието на днешната икономика да си намери човек работа никак не е лесна задача. Всяка година хиляди дипломирали се студенти трябва да се влеят в работния пазар. И не само те. Работа си търсят и хора, които наскоро или не чак толкова, са останали безработни. Всъщност най-трудно работа си намират младежите, които нямат опит и по-възрастните хора. Ако вие сте от втория тип, вижте как може да превърнете годините си в предимство, а не недостатък:

1. Съсредоточете се върху полезния си и скорошен опит

Не е необходимо да изброявате в автобиографията всичките си работни места, откакто работите. Това ще постави фокуса върху вашата възраст, отколкото върху таланта ви. Вместо това изтъкнете вашия професионален опит и умения, които ще са ви полезни за работата, за която кандидатствате.

2. Намерете работодатели, които ще оценяват опита ви

Макар че малко работодатели търсят по-възрастни служители, все пак има и такива. Във финансовата сфера например, определено се търсят по-опитни служители. От друга страна, много компании нямат ресурс за обучение на нови и млади служители, затова предпочитат да наемат по-възрастни хора.

3. Бъдете в течение с всичко ново

Информирайте се за всичко случващо се в сферата, в която работите. Четете блогове, дискутирайте в интернет. Запознайте се с хора от вашето поприще, които не само ще обогатят знанията ви, но и чрез тях ще си създадете нови контакти.

4. Обновете уменията си стратегически

В зависимост от вашата област, може да ви се наложи да обновите уменията си, за да бъдете достатъчно конкурентноспособни. Това се отнася особено за сферата на новите технологии. Ако е необходимо се запишете на курс, с който да добиете допълнителна квалификация.

5. Упражнявайте се за интервю

Ако скоро не ви се е налагало да ходите на интервю, упражнявайте уменията си вкъщи. Помолете приятел за помощ. Нека той влезе в ролята на интервюиращ и ви задава обичайните, но и провокативни въпроси. След това подгответе някои готови отговори на въпроси, свързани с бъдещето на компанията например. Ограничете споделянето на лични детайли, дори в интервюто да ви питат за това. Бъдете възможно най-лаконични, защото в един момент споделената лична информация може да ви изиграе лоша шега.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

pensioner ( преди 11 години )
Преди няколко години попаднах на подходяща за квалификацията ми обява.Обадих се на посочения номер,момичето от агенцията започна да ме разпитва и когато стигна до възраста каза "вие подигравате ли се с нас" и ми затвори телефона.Ако бях говорил директно с работодателя може би той щеше да прецени че за да имам образование,стаж,да знам чужди езици и т.н.все пак би трябвало и да съм поживял някоя и друга година.Едва ли въпросната девойка знаеше и една четвърт от значението на въпросите които ми задаваше.Някога работех с над 70 годишни колеги от които се учех и никой не поставяше въпрос за възраста им.Смятам поставянето на възрастова граница за акт на дискриминация.Оставете ни да преценим дали можем да вършим дадена работа и да се състезаваме на равни начала с младоците.Сринахте държавата!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
b.baychev@abv.bg ( преди 11 години )
и работодателя като те попита за желаната заплата?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар