IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъсването с колега - една от най-неловките раздели

16 октомври 2012 14 00

Как да се справите със ситуацията, така че работата ви да не пострада

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Прекъсването на сериозна, романтична връзка никога не е приятно преживяване, но нещата са особено сложни, ако с въпросното лице работите на едно място, тоест той/тя ви в колега.

Решението за раздяла е тежко за взимане и когато най-накрая се решите да го направите, вероятно последното нещо, което ще искате, е с вашата експоловинка редовно да се засичате из коридорите на офиса. Да не говорим какво ви чака, ако с него/нея работите бюро до бюро!

Изобщо ситуацията е много неприятна, но точно в този случай е наложително да си останете, ако не приятели, то поне добри познати. Не само, че всеки ден ще се сблъскате един с друг, но и обтегнатите ви отношения със сигурност ще повлияят негативно на служебните ви задължения.

Представете си, че той ви е изневерил, унижил или излъгал за нещо значимо и логично вие го мразите. Е, да но ако сте в един екип и ежедневно трябва да общувате по между си заради работата, как ще го направите, ако ви се иска да му издерете очите?

Ето и няколко съвета как да се възстановите от провала на офис романтиката, така че тази раздяла да не повлияе зле на работата ви:

Разделете работата от личния си живот

Това класическо старо правило е особено подходящо в този случай. Една провалена офис връзка, не би трябвало да засегне вашата продуктивност и ефективност в службата. Вашият приоритет трябва да бъде работата, а не желанието да му/ѝ отмъстите, мъчейки се да представите бившия в лоша светлина пред шефовете. Това може да се отрази зле на вашия професионален имидж.

Най-добре впрегнете всичките си артистични способности и в името на кариерата си, се опитайте да се държите така, сякаш нищо не се е случило.

Говорете за нещата

Без значение колко болезнено е завършила тази връзка, опитайте се да поговорите с експоловинката си, за това, че не искате това да повлияе върху професионалния ви живот. По тази тема вие няма да сте противници, а съмишленици. Обсъдете последствията от прекратяването на личните си отношения спрямо условията в службата. Можете дори да установите някои основни правила, за да улесните ситуацията и за двама ви.

Бъдете професионалист

Опитайте се да се държите с уважение към вашия бивш любим/любима, както се държите към всеки друг колега, без значение колко разстроени, ядосани или съкрушени сте. Старайте се да не въвличате екипа във вашите лични отношения и да го карате да се разделя на противникови лагери заради вас. Това е грешно и незряло поведение, което трябва да избягвате на всяка цена.

Запазете дистанция

Това може да е трудно, ако работите в един екип, но по-важното е да се придържате само към служебни разговори, а още по-лесно би било да ги провеждате чрез електронната поща. Освен това гледайте да се разминавате по време на обедната почивка и да не идвате/тръгвате от офиса по едно и също време. Колкото по-рядко се засичате, толкова по-добре!

Запазете дискретност

Дори другите ви колеги да са били наясно с връзката ви и съответно с раздялата ви, опитайте се да не говорите с тях по тези лични теми. На никой не му влиза в работата какво между вас се е объркало, как се е случило, кой е виновен и всякакви други подробности. Дори ако другите колеги любопитстват, разкривайте им минимум подробности. Не искате личният ви живот да се превърне в източник на клюки в офиса, нали?

Ако нещата са твърде драматични

Ако времето минава, а болката стои и ви кара да се чувствате потиснат всеки път при вида на експоловинката, може би е време да помислите за смяна на работата си. Дайте си определен срок от време и ако нещата не се оправят, за ваше добро си сменете средата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Някой си ( преди 11 години )
Почнат ли колеги и колежки да си бъркат по дупките...за това класическото правило гласи ,,Дето си вадиш хляба не си вади х.я!"Само че кой ли слуша?А после ах и ох ...ами защо ви нямам тук в компютъра?Ама защо ми носите тези документи наполовина попълнени и без заверка?...Чакайте ,чакайте ,че тук е станала една грешка...елате утре ,че имаме технически пролем...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар