IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помислете два пъти преди да купите коледен подарък на шефа

5 декември 2012 09 40

Понякога е по-добре да се въздържите от "изкушението"

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Това е времето в годината, когато има милиони статии на тема „Какъв коледен подарък да направя на своя шеф?“. Изводът от тях е, че е едва ли не е задължително да купите и връчите тържествено подобен подарък. Но понякога е по-добре да прескочите този момент.

Причината е, че подаръкът ви, както може да развесели и разнежи вашия шеф, така може да го накара да се почувства длъжен да ви върне жеста или да се почувства неудобно от вниманието.

Нормално е служителите да искат да покажат своята благодарност към мениджъра си, но не си мислете, че това ще ви разгърне повече възможности по отношение на кариерата.

Подобен подарък винаги крие рискове. Можете да оставите впечатление на натегач и подмазвач, има опасност да купите нещо напълно неуместно, което да не се възприеме добре в офиса. Пищните подаръци, например, са точно такива.

Освен това, ако очаквате нещо в замяна от вашия мениджър, той ще го усети и жестът ви ще се счете за неискрен. А нима си заслужава да предизвиквате подозренията на шефа за вашите скрити мотиви?

Разбира се, ако шефът ви ви е близък и имате традиции по отношение на размяната на подаръци– продължете в този дух, но пак се въздържайте от скъпите вещи, за да не изглеждате като негово протеже в очите на колегите си и да си навлечете гнева им.

Подаръците могат да създадат възприятие за фаворизиране между някои мениджъри и служители. Особено, ако не всички си ги разменят на равни начала. От друга страна, ако шефът ви ви е вдигнал мерника и мястото ви във фирмата започва да става под въпрос, абсолютно излишно е да се опитвате да го спечелите с коледен подарък. Най-много да засилите отрицателната му нагласа спрямо себе си.

Все пак ако държите да изкажете своята благодарност към висшестоящия можете да го направите с добри и искрени пожелания за празниците. Ще е супер, ако го направите в писмен вид.

Другият вариант е да му връчите нещо собственоръчно – колаж от снимки, оригинална коледна украса за бюрото му, да му запишете диск с любимата му музика и т.н. Неща, които ще му харесат, ще го накарат да се усмихне, но няма да го накарат да се чувства така сякаш ви дължи нещо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари