IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разконспирирайте неподходящия служител

6 декември 2012 11 40

Пет начина да научите повече за своите кандидат-служители

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Подбирането на нови служители трябва да бъде наистина внимателно. Едно погрешно решение може да коства много на фирмата, тъй като в неподходящия човек се влагат много енергия, както и пари. Никой не може да ви върне времето, което сте отделили за обучение на въпросния служител. Затова, за да се избегнат подобни неприятни ситуации, преди да назначите някой на работа, винаги трябва да научите повече за него. Ето и начините:

1. Включете и други членове на екипа към решението си

Това е вашият бизнес, така че е напълно нормално вие най-добре да преценявате от кого имате нужда в собствената си фирма. Въпреки това, две или повече гледни точки винаги са по-добре, отколкото само една, била дори вашата. Когато сте повече хора, вероятността от грешки намалява и по-лесно може да се забележи, ако има нещо нередно около кандидата. Също така е важно да съгласувате решението си и с останалите хора от екипа, които все пак ще работят с новия служител.

2. Винаги проверявайте препоръките

Не забравяйте да проведете няколко важни разговора с предишните работодатели на вашия кандидат-служител. Разбира се, възможно е човекът да е напуснал по собствена воля своя предишна работа и бившият му работодател нарочно да иска да го дискредитира. Но, когато двама или трима предишни шефа кажат едни и същи лоши неща за вашия кандидат, значи наистина не трябва да го назначавате.

3. Проверете го в интернет

Напишете името му в търсачка и прочетете всичко, свързано с него. Не забравяйте да надникнете и в социалните мрежи, където също може да намерите интересна информация. Интернет може да ви даде подробности, които и с най-доброто интервю за работа няма да откриете.

4. Доверете се на вътрешните си усещания

Всеки човек има своите вътрешни усещания, които при някои хора дори са по-силно изявени. Ако имате лошо чувство за някой кандидат, най-добре просто го отхвърлете. Най-вероятно има причина, която да провокира тези настроения у вас, било дори несъзнателно. Но дори да няма изявена такава, как бихте могли да работите с човек, който не харесвате?

5. Задавайте трудни въпроси

Не се притеснявайте да задавате много въпроси по време на интервюто. Дори смело може да задавате и много уточняващи въпроси, когато искате да получите по-конкретен отговор. Използвайте въпроси като „Защо?“ или пък „Какво ви кара да мислите така?“. Обикновено подобни въпроси провокират отговори, които не са репетирани и по този начин може да видите истинската същност на човека срещу вас.

Джени Хамилтън, основател и президент на Hire Partnership, дава своите съвети към работодателите, които биха помогнали по време на интервю. Задавайте следните въпроси и благодарение на качеството на отговорите, които ще получите, ще разберете повече за кандидат-служителя:

1. Ако днес трябва да се свържа с бившия ви шеф и колеги, какво бихте ми казали за тях?

2. В какви ситуации вашата работа е била критикувана?

3. Какво сте направили до момента и какво ще правите за в бъдеще, за да се образовате?

4. Какви са новите ви цели?

5. Какво научихте за себе си през последните години?

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Blue ( преди 11 години )
Абсолютна тъпотия! Грешката на повечето работодатели е именно, че се втеляват в предишните работни места и в глупостите, които пише из интернет. Реално, трябва да се наблегне на ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ качества на човека и на това какво представлява В МОМЕНТА (а не преди 5 години, когато е напуснал работно място, на което е бил като студент). Според мен много, ама много обърквате хората, които ще трябва да си подбират служители! ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
мда ( преди 11 години )