IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-успешните кариерни промени

29 януари 2013 11 00

Понякога рискът наистина си заслужава

Вини Джоунс се прочу повече като актьор, отколкото като футболист. Снимка: Reuters

Вини Джоунс се прочу повече като актьор, отколкото като футболист. Снимка: Reuters

Казват, че човек се ражда с призвание. Ако приемем, че това е така, значи на някои хора просто им трябва повече време, за да разберат какво е тяхното. Докато много хора „усещат със сърцето си“ какво трябва да правят с живота си и каква е тяхната най-голяма сила, при други минават години, докато открият това, което ги прави истински щастливи. А трети просто са много добри и способни не само в една област. Тези са истинските щастливци! Все пак се иска голям кураж и доза безразсъдство човек да направи кардинална промяна в работата си, особено ако се радва на успех. При някои хора смелостта наистина играе в тяхна полза.

Вижте кои са десетте най-успешни кариерни промени при известните личности, подредени от мъжкото писание Ask Men:

1. Бен Стейн – от адвокат се превръща в актьор

Бен Стейн трябва да е най-умният човек в Холивуд. Бившият съученик на Голди Хоун и Силвестър Сталоун може да впише в биографията си няколко професии. Това са адвокат, писател, преподавател, коментатор и актьор. Бен е писал речите на президентите на САЩ Ричард Никсън и Джералд Форд. Актьорската кариера на Стейн стартира през 1986 година . Той е известен със своя монотонен глас и статично поведение, което не пречи, а само го отличава от другите актьори.

2. Дан Браун – от учител се превръща в най-продавания писател

Бившият учител по английски и испански език променя завинаги живота си през 1980 година. Тогава той среща илюстратора Блайт Нюлон, която го насърчава да последва мечтите си и да стане писател. По-късно, двойката пише заедно хумористични книги. Браун прави своя пробив през 2003 година, когато на пазара излиза неговият роман „Шифърът на Леонардо“. Книгата е продадена в над 60,5 милиона копия и е преведена на 44 езика.

3. Уил Смит – от певец се превръща в актьор

Първите опити на Смит като актьор са от 1990 година, когато той се снима в комедийния сериал The Fresh Prince of Bel-Air. Пет години по-късно стартират сериозните филмови участия в „Лоши момчета“, „Денят на независимостта“ и „Мъже в черно“. Малко повече от 20 години след първите актьорски опити на Уил, неговият хонорар за снимки във филм стига 20 милиона долара.

4. Стив Бушеми – от пожарникар се превръща в актьор

Стив работи като пожарникар в периода между 1980 и 1984 година. Една година по-късно той вече се ориентира към актьорството. Следват роли във филмите „Barton Fink“, „Reservoir Dogs“, „Fargo“ и други. Години по-късно Стив все още намира близка връзка между двете си кариери. Според него единственото нещо, което може да се сравни с усещането на сцената, е страхът да влезеш в горяща сграда.

5. Арнолд Шварценегер – от екшън герой се превръща в политик

За мнозина бе истинска изненада да видят господин Шварценегер в ролята на губернатор. Той встъпва в длъжността през 2003 година. За промяната Арнолд казва, че това е било най-трудното решение в живота му.

6. Джордж Форман – от боксьор се превръща в предприемач

Двукратния световен шампион по бокс направи състояние от над 150 милиона долара, промотирайки... грил. Неговото мото е „Сложи името си на нещо и по-добре то да бъде най-доброто“. Джордж има договори и с брандове като Meineke, Doritos and Nike. Доходите на Форман като предприемач са три пъти по-големи, отколкото тези, които е спечелил по време на боксовата си кариера.

7. Джей Зи – от рапър се превръща в продуцент

Успехите на Джей Зи започват през 1995 година, когато основава Roc-A-Fella Records заедно с Деймън Даш и Карим Бърк. Десет години по-късно той разширява компанията си, присъединявайки Roc La Familia, Roc-A-Fella Films и Rocawear. Последната фирма е модна линия с годишни продажби на дребно около 700 милиона долара. Джей Зи се превръща в ментор и продуцент, сред които Риана и младата надежда – Рита Ора.

8. Джъстин Тимбърлейк – от член на момчешка група до актьор

Има ли нещо, което Джъстин не може да прави? Той има успешна солова кариера и е носител на множество награди Грами. Напоследък и филмовата му кариера, както личния живот, започна да процъфтява.

9. Марта Стюарт – от модел се превръща в бизнес магнат

Време беше да видим и дама в тази класация. Марта Стюарт наистина заслужава място в нея. Много красиви момичета се преориентират от модата към киното, но колко от тях имат желание да се захванат с бизнес? The Domestic Diva започва да се появява в печатни и телевизионни кампании, докато Марта все още е в гимназията. През 1961 година списание Glamour обявява Стюарт за „Най-добре облечената колежанка“. Въпреки че Марта е доволна от кариерата си на модел, тя развива успешна кетъринг компания. Половин век след появата си в модно списание, Марта притежава състояние от 638 милиона долара.

10. Вини Джоунс – от футболист се превръща в актьор

Много спортисти са опитали късмета си в Холивуд, което прави още по-голям успехът на Вини. Бившият футболист е известен със своите роли във филми като „Гепи“ и „Х-Мен 3: Последният сблъсък“.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари