IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво трябва да бъдат нащрек работодателите

8 февруари 2013 13 40

Кои са червените флагове за опасност в автобиографиите на кандидатите за работа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Състрадателните работодателите признават, че във времената на рецесия, хората са отчаяни за работа и следователно използват нюансите на сивото, когато описват своя опит и причините за безработицата си. Ако вие сте работодател, трябва на първо място да прегледате внимателно всяка автобиография и всяко мотивационно писмо, което получавате.

Само така можете да си гарантирате, че кандидатите за вакантното място отговарят на вашите нужди. Разбира се, има неща, които можете да простите, но има и непростими факти, които могат да се отразят зле на работния процес във вашата фирма. Всички тези неща са показателни за навиците и характеристиките на кандидатите, като подчертават слабите им страни.

Има неща в CV-тата, които би трябвало да ви разтревожат по отношение на кандидата. Ето и за какво си заслужава да внимавате:

1. Несъответствия в заетостта

Кандидатите трябва да обяснят несъответствията в заетостта си в своята автобиография. Ако те имат пропуски от години в трудовия си стаж, трябва да кажат на какво се дължи това – на собствен избор, на обстоятелства, извън техния контрол или на нещо друго. Допълнителен предупредителен червен флаг за работодателя е,ако в автобиографията са избягвани дати, а са написани само години.

2. Неграмотна автобиография

Може да звучи старомодно, но един човек който държи на детайлите в живота си, би трябвало да е грамотен. Ако CV-то е пълно с грешки, какво можете да очаквате от кандидата, когато стане ваш служител и трябва да изпрати бизнес писмо или да напише проект?

3. Доказателства, че кариерата му върви в обратна посока

Добрите кандидати трябва да обяснят защо автобиографията им върви в низходяща посока, ако е така. Ако кариера на един човек се развива успешно, автобиография му ще покаже доказателства чрез титли, длъжностна характеристика и т.н. Ако обаче, той видимо се връща назад трябва да има уважителна причина за това. Да не се окаже после, че има проблем с поемането на отговорности!

4. Липса на историята на заплатите му

Тази история дава ценна информация за потенциалния успех на кандидата като служител. Много работодатели, които искат историята на заплатата в автобиографията на кандидатите, автоматично изключват всеки, който не я е написал. По принцип, това е така защото работодателят иска да запази надмощие при евентуални преговори за заплата.

5. Липса на мотивационно писмо

Това често е знак, или че кандидатът не е достатъчно квалифициран за позицията, или че е мързелив. Ако той смята, че мотивационното писмо е глупост, но вие все пак го поканите на интервю, той трябва да успее да ви убеди защо иска да работи за вас.

6. Автобиография, изпратена от служебен имейл от настоящия работодател на кандидата

Кандидатът не е особено умен, ако си губи времето в сегашната работа в търсене на нова. Ако неговата автобиография е изпратена в плик с логото на настоящия му работодател; ако е отпечатана на хартия с логото на настоящата му фирма; ако е изпратена от служебния му имейл в работно време и т.н., трябва да имате едно наум, че този човек вместо да работи, си търси работа, което може да прави и при вас след време.

7. Свръх-квалифицирани кандидати

Разбира се, в сегашната ситуация на пазара на труда има много квалифицирани кадри, които останаха без работа. Но ако се спрете на такъв, супер-квалифициран кандидат за вашето вакантно място, рискувате този човек много скоро да ви напусне, в зависимост от успеха си при следващото търсене на работа. По принцип тези хора очакват по-висока заплата и ако вие не можете да им предложите такава, те няма да изкарат дълго време при вас. Тоест, един свръх-квалифициран служител може да се окаже краткосрочен служител, което ще бъде във ваш ущърб.

8. Необичаен трудов стаж

Необичайната история на заетостта би трябвало да бъде друг червен флаг за работодателите. Помислете си добре преди да наемате служител, който е правил кариера в друго поприще, но внезапно е решил да смени своето поле на изява. Може отново да му хрумне нещо подобно или скоро да реши, че му е време да се върне към старата си работа. Кандидати, които са сменяли работата си твърде често, също не са за препоръчване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

bora-bora ( преди 11 години )
Като превеждате статии от чужди сайтове, поне ги адаптирайте малко към българския контекст.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 11 години )
Съгласен съм ,че грешките в CV-то не говорят добре за кандидата -слаба грамотност и немарливост.Също и за елементарния гаф да използваш материали с логото на сегашната си фирма когато кандидатстваш за друга.За всичко останало смятам ,че звучи абсурдно.Чудесно ръководство за домораслите ни номенклатурни ,,бизнесмени"които освен ,че са паталогично стиснати са и природно умствено ограничени освен едничката си склонност да крадат.Те се дразнят от всички които със способностите си ги правят да изглеждат *** опитващи се да яздят великани.Дока,то тази некадърна и паразитна прослойка не фалира и не напусне икономиката ни ние ще тъпчем на едно място ,ще робуваме в чужди фирми дори в родината си и ще внасяме елементарни неща които някога се произвеждаха дори в селски цехчета и то със завидно качество.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blue ( преди 11 години )
Това е наръчник за малки, посредствени фирмички, в които шефовете си търсят роби, на които да не плащат, а не служители. Естествено, че е глупост да не наемеш качествен човек поради гореспоменатите причини (може би за неграмотно написаното CV съм съгласна, но не и за останалото)...а ако самият ти си добър и качествен работодател - познай дали няма да намериш начин да задържиш свръх-квалифицирания си служител, който иска да те напусне заради по-висока заплата или заради по-добри условия. Вместо да не го наемаш такъв служител, би трябвало да се постараеш да го задържиш, защото такива хора ще те направят богат, а не слабо-квалифицирани. :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Galina3251 ( преди 11 години )
po-dobre si iztriite glupawata stranica,tova sa prostotii.Zaradi takiwa kato Was i wa6eto mislene,horata ne mogat da si namerqt rabota.Emi 4e w tazi kriza si dlajen da raboti6 za kakwa da e rabota,na po-niska dlajnost,na po-niska zaplata,i dori i za mesec.To za BG si e estestweno"RAZWITIE"" w karierata.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
За пръв път чувам за история на заплатата. Изключително глупава статия ....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
:) ( преди 11 години )
Именно... За първи път чувам и за "история на заплатите" :D Tъпотията на деня
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
лимонад ( преди 11 години )
егати простотиите има написани в тая статия. но какво ли се учудвам, след като "специално" звено HR трябва да те назначи и в 99% от случаите няма никаква идея от това което ще се работи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар