IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимствата на работата във фирма пред фалит

22 февруари 2013 15 40

Ако не сте работили в потъваща компания, прочетете какво сте изпуснали

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаете ли, че затъващата в проблеми компания може да извади най-доброто от вас като професионалисти? Ако искате да натрупате мъдрост, опит и лидерски умения за рекордно кратко време – това е начинът, макар и доста стресов.

Това е съвсем сериозно! Няма място, на което да можете да се подготвите по-добре за бизнеса от фирма пред фалит.

Точно в тези фирми, можете да научите много повече за управлението и ръководството в кризисен момент, отколкото в големите и стабилните компании.

Истината е, че ако сте служител в затруднена фирма вие, ще се мобилизирате и ще дадете най-доброто от себе си, за да запазите работното си място. Изпитанията, през които ще преминете ще ви направят по-силни, по-издръжливи и по-адаптивни лидери.

Ето и какво точно ще научите от работата си в компания, която е изправена пред финансови трудности и борави със съвсем малък бюджет:

1. Ще се научите да плувате в бурно море без спасителна жилетка

Когато имате недостиг на персонал и всяко следващо тримесечие сте все по-зле финансово, не трябва да очаквате, че някой ще ви влезе в положението. Това важи с пълна сила за вашите клиенти и конкуренти. Тези дни, пазарът се променя постоянно и всичко се движи светкавично. Винаги има твърде много информация, а никога няма достатъчно време, за да дишате спокойно. Трябва да свикнете с тази действителност възможно най-бързо.

2. Ще разберете дали сте намерили своя „дом"

Ако работите в компания, която е в голяма беда и всеки ден правите някакви саможертви, борите се и продължавате да ставате сутрин и да бързате за работното си място при тези тежки условия, то значи сте намерили своето амплоа в живота – или „своя дом". Това е един перфектен тест, дали трябва да продължавате да се развивате в тази професия.

3. Ще разберете, какво са истински лидерски умения

Обикновено изпълнителните директори не уволняват/съкращават хората си, когато нещата им вървят добре. Когато обаче времената станат тежки и корабът започне да потъва, на борда му остават само най-ценените служители. Освен това, едва когато бизнесът закъса, може наистина да се каже дали ръководството на компанията го бива или пък не.

4. Ще разберете реално, какво означава сегментацията на пазара на труда

Една от най-мощните техники в областта на маркетинга се нарича сегментиране на пазара. Това означава, че дори една компания да не може да стане лидер на пазара, тя трябва да намери своя уникален пазарен сегмент и да фокусира силите си върху  него. Всичко опира до това да позиционирате продукта си в правилната ниша (където можете да доминирате) и да тръгнете от там. Сегментирането става по-прецизно в условия на криза.

5. Ще се научите да оцелявате във всякакви ситуации

Когато сте изправени "на ръба", вие в крайна сметка отстранявате привидно неразрешими проблеми. Това е ситуацията, в която ще свършите най-добра работа без дори да го осъзнавате. Точно така - необходимостта е майка на изобретателността.

6. Ще разберете какво е партизанска война

Нека си го кажем – това са времената, в които ще се научите как да налитате на бой, как да бъдете хитри, как да направите повече с по-малко и т.н. Когато фирмата ви е затрупана с проблеми, вие ще се борите със зъби и нокти за всяка точка пазарен дял и то с малкото ресурси, които имате. Всичко това няма да го разберете, ако работите за лидер в индустрията.

7. Ще осъзнаете колко сте силни и адаптивни в действителност

Ако сте служител в компания, която е в беда, вие със сигурност ще научите много за самите себе си. Ще разберете на какво сте способни, когато всичко около вас се разпада, ще разберете доколко може да се разчита на вас.

8. Ще натрупате увереност

Работата в затъваща фирма ще ви направи по-мъдри и по-зрели и като цяло ще научите много от своите неуспехи, което пък ще ви направи по-уверени в бъдеще. Преди всичко, ще се превърнете в най-добрата версия на самите себе си, поне като професионалисти. Ето защо затруднените фирми наистина са възможност, където можете да увеличите уменията си и да се научите да поемате рискове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари