IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо може и да не спечелите конкурса за работа

5 март 2013 13 40

Дори да няма по-добър кандидат от вас

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Колкото на по-ранен етап отидете на обявеното интервю за работа, толкова по-големи са шансовете ви за успех и назначение. Често се случва даден кандидат да има перфектния опит за длъжността, да притежава всички необходими квалификации и да се справи блестящо на самото интервюто и въпреки това да не назначат него, а някой друг.

Защо се случва така са се опитали да разберат изследователите от Харвард. Те са направили ново проучване по темата, което е публикувано в списание Psychological Science.

Изследователите са анализирали 9000 кандидати с над 10-годишен трудов стаж. Те са установили, че всеки един кандидат упражнява негативен ефект върху кандидатите, които отиват на интервюто след него.

Подобно на хазартна игра - след като рулетката попадне на червено четири пъти за един час, петият път вече е съмнително. Така и интервюиращият знае, че след като през кабинета му са минали няколко силни кандидата за мястото, нормално е да дойдат и няколко по-слаби.

Обикновено интервюиращият не оценява всички кандидати, които са били интервюирани по време на конкурса, а само тези, които са минали в рамките на въпросния ден. Тоест, ако той вече се е срещнал с достатъчно добри кандидати, ще избягва да се среща с повече и ще прекрати конкурса, за да не се обърква. Има и вариант вече да се е спрял на някого и само фиктивно да се среща и с останалите.

Ето и няколко съвета как все пак да се държите, ако се явявате в крайния срок за интервюто, така че все пак да ви забележат:

1.Дръжте се естествено

Значи трябва да сте наясно, че за мястото преди вас вече са се явили поне 10-20 други кандидати. Ето защо е по-добре бъдете себе си и да се дръжте по-умерено, а не да се мъчете да изглеждате натрапчиви и интересни. Също така в никакъв случай не се дръжте надменно и не си придавайте важности. Бъдете спокойни, но ентусиазирани. Отговаряйте на въпросите категорично, но с приятелски тон.

2. Бъдете честни

Класическото интервю за работа продължава 10-15 минути и за това време интервюиращият си съставя мнение за кандидата. Оказва се, че около 75 % от кандидатите лъжат за някои от своите умения, поне според изследване от 2007 година. Така че, за вас е важно да кажете истината и да се противопоставите на "поведението с цел защита на имиджа". Шансовете за успех намаляват с две трети за кандидатите, които нарочно пропускат детайли от своята трудова история, или за да се дистанцират от неуспехите си, или с цел да прикрият някоя неудобна глави от нея.

3. Интервюирайте интервюиращия

Вие трябва да знаете някои неща и факти за компанията, в която кандидатствате, но все пак не забравяйте да задавате и свои въпроси по време на интервюто. Много хора са склонни да забравят това. Вие не знаете, какво точно ви предлагат в детайли, така че е добре да питате за нещата, които не са ви съвсем ясни. Задавайте въпросите си към интервюиращия и се дръжте като равен с равен без да бъдете прекалено самонадеяни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари