IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да оцелеете на работното място

18 март 2013 09 40

Има неписани „закони на оцеляването“, които трябва да спазвате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Работата е едно от най-важните неща в живота на повечето хора. Човек прекарва една трета от деня си на работното място. Всяка фирма си има свои специфични офис-отношения, към които всеки служител трябва да се приспособи. Все пак има някои неписани „закони на оцеляването“, които ще ви помогнат да се впишете в работната обстановка и най-вече да запазите работата си. В тази несигурна икономическа обстановка никога не е излишно да се подсигурите двойно.

Ето и кои са необходимите умения за оцеляване на работното място:

1. Ако искате да запазите работата си, обърнете внимание на начина, по който изглеждате. Не говорим само за дрехите, но и за излъчването. Никой не иска да работи с мрачен и намусен служител. Вашият негативен образ може да ви създава проблеми и кавги с колегите, а защо не и с началниците.

2. Комуникирайте внимателно и не правете излишни коментари. Не бъдете груби и раздразнителни към останалите. Не казвайте неподходящи шеги, нито пък обсъждайте началниците си пред останалите колеги. Никога не можете да бъдете сигурни дали всички служители ще си замълчат и няма да предадат вашите коментари на шефовете. Винаги бъдете внимателни и учтиви, когато комуникирате с останалите хора, свързани с работата ви - колеги, началници, служители и клиенти.

3. Критикувайте конструктивно. Когато искате да направите забележка на някой свой колега, задължително го направете по начин, който изключва надменното размахване на пръст. Критиката ви винаги трябва да бъде конструктивна. Когато отбелязвате даден пропуск или грешка, не пропускайте да отбележите как нещата могат да се подобрят или кой е бил оптималният вариант за тяхното извършване на първо място. След или преди забележката, казвайте и по нещо положително, свързано с качествата или успехите на човека.

4. Управлявайте времето си разумно. Давайте приоритет на най-важните и съществени задачи, които имате. Винаги си поставяйте малко по-кратък срок за изпълнението им, отколкото всъщност имате. По този начин винаги ще бъдете готови с възложените проекти и то дори в по-кратък срок. Управлението на времето е едно от най-важните умения, които правят един служител по-успешен и конкурентноспособен, в сравнение с останалите свои колеги.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари