IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите трябва да работят малко

8 март 2013 13 40

Само тогава могат успешно да ръководят другите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако мислите, че големите лидери трябва да работят повече от другите – лъжете се. Когато ръководителят на една компания започва да се задъхва от множество задачи, той няма време да помисли затова как да задържи фирмата си над повърхността.

Планините от работа не трябва да бъдат приоритет на добрите изпълнителни директори и шефове.

Те трябва да се борят преди всичко за развитието на своята организация и да се фокусират върху търсенето на добри стратегии, мотивирането на персонала и финансирането на хубавите идеи, а не върху ежедневните ангажименти.

Ето и няколко съвета по темата от бизнес списанието Inc., които ще ви бъдат полезни, ако сте на подобна ръководна длъжност:

1. Разберете, че не можете да свършите всичко.

Често самите собственици и основатели на фирмите се опитват да вземат в ръце в всяка важна задача, разработката, налага на продукта и т.н. Те се опитват да съчетават няколко длъжности едновременно и да бъдат хем мениджъри по човешки ресурси, хем финансови гурута, хем рекламни агенти.

Това донякъде е разбираемо – те обичат компанията си като своя рожба и искат да са плътно до нея в развитието ѝ. Но от прекалено „треперене" над работата се получава обратният ефект – фирмата остава без ефективен лидер, тъй като той е прекалено натоварен с купища задачи, вместо да се отдръпне леко и да мисли за цялостната картина.

За ваше добро е да имате живот и извън фирмата. Да отделяте време на своето семейство и приятелите, да четете, да се интересувате от новости и т.н. Няма развиваща се компания, която да има нужда от изморен, претоварен и изнервен лидер.

2. Ако вършите всичко, значи имате пропуски в екипа си.

Ако във вашата фирма, клиентите и служителите за всяко нещо се допитват до вас и освен управлението на компанията на вашите плещи стои и нейното нормално функциониране (тоест без вас нещата не вървят), то значи имате сериозна дупка в екипа си.

Да бъдеш лидер не означава на правиш един куп различни неща еднакво добре, а означава, че трябва да си човекът със стратегиите, този който вдъхновява другите и който има визия за цялостното развитие на фирмата. Добрите лидери се обграждат с доверени и компетентни хора и им позволяват те да поемат част от отговорностите.

3. Трябва да се фокусирате върху голямата картина.

Това може да бъде трудно, но точно в това се състои вашата основна роля. Вие сте човекът, който трябва да бъде в състояние да идентифицира най-важните приоритети за компанията. Можете да направите списък на нещата, които трябва да се направят, но не и да ги вършите сам, нито пък да прекарвате времето си в организация за изпълнението им. Умният изпълнителен директор, трябва да усъвършенства инстинктите си и да знае кои са нещата и проблемите, които изискват незабавното му внимание.

Задачите, които не са чак толкова сложни и неотложни, могат да бъдат решени и от хората от екипа му.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Ха! ( преди 11 години )
Не бъркайте лидерите с мениджърите! Лидерите казват: Да го направим!Мениджърите: Правете го! ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ili4 ( преди 11 години )
Правилната мотивацията на служителите и разпределяне на отговорностите е единствения начин за постигане на мега-растеж. В противен случай развитието спира до пределната заетост, която ръководителят може да понесе, а както знаем дори и най-продуктивният разум има определен потенциал. Без прилагането на тези прости правила няма начин нашите компании да дорастнат до ранга на Кока-кола и МакДоналдс.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Чудно! ( преди 11 години )
Сега си обяснявам защо в България "ЛИДЕРИТЕ" не работят НИЩО. Така резултатите в държавата трябва да са повече от добри.Много ви е *** статията!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар