IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ви се отразява властта

16 април 2013 14 00

Хората на високи позиции са по-склонни да общуват със своите колеги

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Компаниите се развиват и адаптират към настоящите, често непредвидими предизвикателства на бизнес средата. В контекста на работата в екип и сътрудничеството хората преосмислят значението и влиянието на властта. Затова няколко нови изследвания проучват въздействието на силата и властта върху поведението и емоционалните нагласи на хората, свързани с тяхната кариера и ръководни роли.

Едно от изследванията показва, че хората с власт са по-склонни да чакат бъдещите постижения, отколкото да се борят за такива в настоящето, тъй като те са способни да прогнозират по-добре бъдещето. Изследователите открили още, че хората с власт са по-спокойни за своите предстоящи години, отколкото другите хора.

Друго проучване докладва, че хората, които имат сила и власт на своето работно място, успяват да се справят по-лесно с отхвърлянето на своите колеги, например. Установено било, че хората с по-високи позиции търсят повече възможности за социално свързване, когато се чувстват пренебрегнати и извън средата, която биха искали.


Последното проучване доказва, че властта подобрява благосъстоянието. Човек се чувства „по-истински“ и повече себе си, когато разполага с по-голяма сила на работа, което от своя страна увеличава чувството на благосъстояние. Тези резултати се разграничават от стария йерархичен стил, който свързва властта с контрола и командването на подчинените. Установено било, че повечето хора с власт имат по-голямо усещане за вътрешна сила и увереност в себе си, които се базират на повишено самосъзнание.

Въпреки всичко трябва да имаме предвид, че въпросните резултати не са на базата на наблюдения на реална работна обстановка, а са на базата на експерименти с доброволци. Колкото и голяма достоверност да има едно проучване, все пак съществува опасност от неточности, когато няма преки наблюдения върху реалния живот.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари