IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо превръщането на хобито в бизнес е лоша идея

4 юли 2013 13 30

Защото страстта и призванието са две различни неща

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Представете си, че сте се съгласили да дадете бизнес съвет на група студенти по икономика. Сигурно едно от първите клишета, за които ще се сетите, е да им кажете с увереност: „Следвайте мечтите и страстите си и правете това, което обичате! Превърнете хобитата си в професия!"

Е, определено ще им бъде приятно да чуят тези силно мотивиращи думи, но с тях няма да им направите добра услуга. Ако вие също следвате това кредо в професионалното си развитие, то вероятно сте на грешен път.

„Ако сте предприемач, за вас е направо катастрофално да следвате страстите си", казва Кал Нюпорт, професор от Университета в Джорджтаун. „Съветът да превърнете хобито си в занаят, води до създаването на редица неуспешни предприятия, а в комбинация с рецесията, това е направо пагубно за бизнеса."

„Човек не трябва да се оставя страстта му към нещо да го води в живота. Механизмът е обратен – хобитата са нещо, което ни следва в живота ни, докато ние полагаме упорит труд да станем ценни за света в някаква друга област", допълва Нюпорт.

А ето и на какво се базира мнението му:

1. Кариера, построена върху любимото хоби, е рядкост.

Човек лесно може да обърка понятията „хоби" и „интерес" с „дълбока страст", която ще го доведе до успешна кариера. Малко са хората, които имат толкова силна страст към нещо, че са готови да обърнат света заради него и наистина да изкарат пари от това.

Ако не вярвате, се замислете за своите лични хобита (или за тези от времето, когато сте били в гимназията). Напишете ги на лист хартия. След това се замислете дали хората биха ви платили за тези хобита/страсти?

„Парите са важни", казва Нюпорт. „Те са неутрален показател за стойност. Потенциалните ви клиенти не ги е грижа за вашата страст, те искат да похарчат парите си разумно."

Вие можете да обичате своите хобита и да ги практикувате в свободното си време, но ако искате да бъдете успешен предприемач, не трябва да се идентифицирате със съответната страст.

2. Хобитата отнемат време.

Хобитата са много по-различни от вида на страстта, която трябва да откриете във вашата бизнес кариера. „Производство на нещо важно, получаването на уважение, чувството на контрол над живота ви, чувството на връзка с другите хора - това дава истинско чувство за страст", убеден е Нюпорт.

Грубо казано, работата може да се раздели на работа, кариера и призвание. Работата ви плаща сметките; кариерата е път към все по-високоплатена работа; призванието е работата, която е важна част от живота ви и много важна част от вашата идентичност. Очевидно е, че повечето хора се надяват работата им да стане и тяхно призвание.

Според едно проучване това което най-силно показва, че човек гледа на работата си като на призвание е броят на годините, прекарани на работното място. Колкото повече опит човек трупа в дадена област, толкова по-вероятно е да заобича работата си и да започне да я възприема за призвание.

Защо? Колкото повече опит имате, толкова по-добри са вашите умения в областта. Колкото по-добри са вашите умения, толкова по-голямо е удовлетворението от тях. Колкото повече опит имате, толкова по-добре ще видите как вашата работа се отразява на другите. Ще сте имали повече време да развиете силни професионални и дори лични взаимоотношения с някои от вашите служители, доставчици и клиенти.

Когато човек достигне бизнес успехи, почти винаги това е в резултат на това, че е посветил време и усилия за целта.

3. Страстта може да допълва уменията.

„Митът, че някой е роден виртуоз е голям проблем ", казва Нюпорт. "В повечето случаи хората смятат, че виртуоз е този, който притежава необичаен талант още от дете."

Повечето от най-високо квалифицираните хора са посветили години на обучение в нещо, което им е било интересно в началото. Например музикантите първоначално са били вдъхновени от музиката, започнали са да се обучават в тази област и са се възползвали от това, което имат в себе си като талант.

„Ако такъв човек репетира здраво, скоро може да открие, че е най-добрият в групата от ученици. Това е страхотно и ще го мотивира да практикува още повече. Но без практика, постиженията му ще са невъзможни", твърди Нюпорт.

Ако все пак решите, че вашето хоби е интересно и можете да изкарвате пари от него – действайте. Създаването на интересен продукт ще ви мотивира да развивате уменията си, за да можете да прецизирате този продукт, така че да имате повече клиенти. И един ден ще се събудите с чувство на удовлетворение.

„Удовлетворението е нещо, на което се радват всички добри занаятчии. Да станеш наистина добър в изпълнението на нещо е задоволяващ процес сам по себе си", допълва Нюпорт.

4. Усилената работа води до процеса към намирането на „точната работа".

Ако искате да обичате това, което работите, трябва да си изберете да учите и да се развивате в посока, която ви е интересна като цяло. След това работете усилено. Подобрете уменията си. Използвайте удовлетворението от малките победи като мотивация да продължавате да работите усилено.

Докато изграждате вашата компания, концентрирайте се върху създаването на бизнес, който в крайна сметка ще ви даде чувство на автономност и ще ви спечели респект в другите. Когато го направите, страстта ще последва.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Колчо ( преди 10 години )
Мисля ,че в статията има много истина.Например какво ще стане ако един *** стане гинеколог?Вярно е ,че лесно ще намира обекти за хобито си но от друга страна цял ден трябва да се рови из това което му е било най-голяма радост а то често заедно с притежателката му хич няма да изглежда възбуждащо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Никодим ( преди 10 години )
Не съм съгласен със статията.Има хобита и хобита.Покрай хобита си човек може да натрупа познания и опит които дори да го доведат до откритие.Разбира се пътят откритие -патент-производство -успешен бизнес винаги може да бъде прекъснат особено по финансови причини.Не е тук мястото да цитирам различни примери в тази насока но живота и пълен и с успели хора и то минали именно по този път.Това е чистия бизнес а не пръкналите се като от нищото милионери които не бива да питаме за първия им милион.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар