IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да говорите като лидери

8 юли 2013 14 20

Речта ви трябва да подпомогне вашия авторитет, не да го подкопава

Стив Джобс беше известен със своите презентаторски речи; Снимка: Reuters

Стив Джобс беше известен със своите презентаторски речи; Снимка: Reuters

Успешният лидер трябва да знае как да омайва с думи. Той трябва да може да говори стегнато, уверено и без грешки в дикцията. Понякога самата информация, която лидерът казва, не е толкова важна, колкото начинът, по който го прави. Изнасянето на речи е от особено значение за всеки човек на висока позиция. Тя е неговата визитна картичка и играе важна роля при формирането на чуждото мнение за него. Затова, ако искате другите да имат високо мнение за вас и да ги печелите с думите си, разберете как лесно може да подобрите своя език и комуникация.

1. Езикът на лидерите е различен. Вашата реч е натоварена с отговорностите на вашата висока позиция. Вие трябва да избягвате скучните или объркани формулировки и да говорите ясно и вдъхновяващо. Един лидер говори конкретно, но влага и доза премерена емоционалност. Опитайте се да репетирате следващата си реч пред ваши доверени хора. Не забравяйте, че гласът ви трябва да звучи силно и смело.

2. Трябва да знаете какво искате. Много лидери не знаят какво трябва да кажат, защото всъщност не знаят какво точно искат. Затова следващия път, когато ще говорите пред аудитория, се запитайте с каква цел ще бъде вашето представяне и какво искате да постигнете с него. Ако трябва да изразявате целите и стремежите на организацията, която представлявате, избягвайте използването на прекалено много лично отношение.


3. Използвайте „но” внимателно. „Но” е противоречива връзка и не трябва да бъде използвана след положителна фраза, ако намерението ви е да бъдете положителни. Често „но” означава, че каквото сте казали преди него, не е напълно валидно. Да речем, че казвате: „Одобрявам вашия проект, но…” – по този начин пораждате съмнение за искреността на това, което сте казали преди това.

4. Не прекалявайте със суперлативите. Когато нещо се описва като „невероятно”, „страхотно”, „забележително” и „епично”, има голяма вероятност то всъщност да не е такова. Използвайте суперлативи с тяхното истинско значение. Понякога е по-добре да кажете нещата в прав текст, така че другите хора наистина да ви разберат. Също така избягвайте да казвате на подчинените си „страхотно”, описвайки свършената от тях работа. По-добре използвайте „много добра работа”, което вдъхва много по-голям респект.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари