IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастните служители са по-продуктивни

7 август 2013 09 16

На тях може да се разчита повече

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Време е да разсеем митовете, че младите служители са по-кадърни и продуктивни от работниците на възраст над 45 години. Досега работодателите смятаха, че по-възрасните им служители са по-бавни, по-често боледуват и са по-малко компетентни. Всъщност според ново проучване, осъществено от екипа на д-р Флориан
Шмиедек от Института за развитие на човешки ресурси "Макс Планк"
в Берлин, ставя ясно, че възрастните работници са по-ценни, по-надеждни, имат по-добра работната етика и са по-ангажирани с работата от колегите си, които са на възраст между 25 и 34 години. Освен това, работниците над 45 години имат по-стабилна психика и по-висока мотивация.
Учените са провели серия от тестове със служители на всякаква възраст. Оказало се, че ветераните изпълнявали задачите по-съвестно и с по-малки отклонения, отколкото по-младите им колеги. Освен това по-възрастните по-рядко отсъствали от работа заради махмурлук и други неоснователни причини.

Изследването си поставило за цел да проучи дали възрастта влияе върху колебанията при всекидневните умения за когнитивни изяви. При всички възрастови групи се наблюдавали сравнително малки отклонения. Но при по-старите работници те били най-минимални. Опитите били провеждани в продължение на 100 дни. При всички 9 когнитивни задачи по-възрастната група показала по-малки отклонения в изпълнението им, отколкото младежката група. Това се дължи на обстоятелството, че натрупаният опит на възрастните участници им позволява да
изготвят стратегии за решаването им при високо ниво на мотивираност и стабилна психическа устойчивост.
Изследвания в автомобилостроенето показали, че работниците ветерани по-рядко допускат скъпо струващи на производството грешки, отколкото по-младия персонал. А в други отрасли не била забелязана по-голяма производителност на младите работници, в сравнения с тази на по-възрастните от тях.
"В заключение можем да кажем, че продуктивността на "старата гвардия" е по висока, изтъква д-р Шмиедек. На възрастните работници може повече да се разчита, отколкото на по-младите им колеги". Проучването е призвано да промени стратегиите на работодателите, които често избягват да назначават по-възрастни служители.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Работодателите обичат подчинените им да припкат докато работят.Те понякога са толкова *** ,че изобщо не отличават целенасочената дейност от инсценираната специално за тях безмислена свъх активнот.Правили сме такива опити и бяха много показателни.От друга страна по-възрастните работници особено когато ги налегнат болести не могат да демонстрират такава активност макар ,че компенсират много успешно с добре премислени действия целящи при по-малко движение да се постигна по-висок резултат и задачата да бъде изпълнена.Това видимо не се харесва на началници и особено на собственици.Не случайно масово възрастни работници с дългогодишен опит (не става въпрос за служители на синекурни длъжности кютащи в ленност до пенсия)са уволнявани и замествани с млади но трогателно невежи и не обучени младоци.Човек на възраст ,без връзки но с доказани способности може да достигне дори до контейнерите с *** като клошар при неблагоприятни за него стечения на обстоятелствата.За жалост познавам такива хора и винаги когато ги срещна съм потресен знаейки колко тънка нишка ме дели от тях.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар