IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да избегнете лошия шеф

17 септември 2013 13 00

Няколко трика да го разпознаете отдалече

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Добрите шефове са рядкост. Често един работодател може да има някой плюс, но към него вървят и редица минуси. Ако е професионалист, то той няма да се интересува от хората. В случай, че е прекалено мил и внимателен, едва ли ще го уважавате като авторитет. Като цяло ръководната позиция не е за всеки.

Но както се казва – ако имате проблем с шефа, то проблемът си е ваш, а не негов. И за да избегнете ситуацията, в която не се чувствате добре и не можете да направите кой знае колко, е добре да прецените още по време на интервюто бъдещия си работодател. Обикновено хората толкова искат да се харесат на потенциалния си бос, че забравят да гледат себе си. След някои друг месец си казват, че е било по-добре изобщо да не бяха започвали работа за него.

При среща с ваш потенциален шеф, опитайте следните неща, за да не се разочаровате бързо след това:

1. „Опитайте преди да купите“

Когато някой иска да ви наема в дългосрочен план, ако имате шанс, опитайте дистанционно да направите някои проекти за него. Без значение дали е нещо дребно или по-голямо, имате възможност да прецените как бихте се сработили, което да ви покаже дали се виждате като негов подчинен в дългосрочен план. Ще разберете маниера му на работа и ако нещо ви притесни, спокойно ще можете да откажете предложението му.

2. Проверете потенциалния си шеф

Някак странно е да отидете при бъдещия си шеф и да поискате да ви даде препоръки за неговата работа. По-скоро той ще изисква това от вас. Но не забравяйте, че в модерния свят на технологиите има и други начини да изкопчите информация за него. Например профилът му в LinkedIn е като мини портфолио на кариерата му до момента. Оттам ще се запознаете с предишните му работодатели и може да намерите достъп до някой от тях.

Говорете с хора, които са работили за него и те могат да ви подадат някои ценни идеи, които да ви влязат в употреба по време на интервюто и преговорите за позицията ви.

3. Анализирайте го

Докато ви описва какви точно са вашите задължения, може да попитате потенциалния си шеф с какво са се провалили предишните служители на тази позиция. Следете внимателно как говори за бившите си подчинени и дали поема поне част от вината за грешките им. Ако признае собствената си отговорност, това означава, че е отговорен и емпатичен.

В случай че се изказва обидно и унизително за бившите си служители, не очаквайте да има по-различно държане и към вас дори при най-малкия ви гаф.

4. Потърсете модела на поведение

Повечето мениджъри лесно могат да бъдат групирани. Те използват определен маниер на управление, за да избегнат грешки. Изхождайки от вашия собствен опит с лоши шефове, сравнете поведението на този с тяхното по време на интервюто.

По този начин може да забележите някои знаци, които говорят за това дали потенциалният ви работодател спада към познатите ви некомпетентни и арогантни босове или този път сте ударили джакпота.

5. Бъдете шеф на себе си

Най-сигурният начин, че няма да попаднете на някой шеф-гадняр е, като започнете собствен бизнес. Това обаче няма да ви направи тотално независим, защото тогава ще трябва да се съобразявате с инвеститори, клиенти и т. н. След като се заемете да решавате всички драми с тях и подчинените ви, може би ще откриете, че лошият бос е бил най-малкият ви проблем!

Всъщност като се замислите лошият шеф може да ви научи на много неща. Най-малкото какво да не правите, за да не демотивирате служителите си. Освен това при кратък престой във фирмата на ужасен шеф, ще откриете таланти, които никога не сте предполагали, че имате – ще се научите да действате бързо, организирано и мултифункционално. Ще научите неща, които със сигурност не ви влизат в длъжностната характеристика, но все някога ще ви бъдат полезни.

В никакъв случай не ви казваме, че трябва да робувате на някого. В момента, в който положението стане нетърпимо по вашата собствена скала на светоусещане, си хващайте чантичката и напуснете. Дотогава обаче попивайте всеки детайл.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари