IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо служителите трябва да са наясно с финансите на фирмата

1 ноември 2013 12 00

Разберете какви са предимствата от това работещите да са наясно с финансите на компанията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Все още в много фирми съществува огромна пропаст между работодателите и служителите. Добрата комуникация и откритото поведение са сред основните правила за успешен бизнес. В световен мащаб все по-често се забелязва компании да практикуват нещо, известно като „отворена книга за управление“. Това означава, че шефовете буквално споделят финансова информация със своите служители.

Разбира се, част от финансовите детайли трябва да останат скрити, като например индивидуалните трудови възнаграждения на служителите. Отварянето на всички други книги (приходи, печалби, планирани продажби) обаче може да доведе до положителни резултати.

Проучване от 2012 година показва, че само 7% от частните компании в САЩ споделят финансова информация със служителите си. Това означава да се показват редовните актуализации на всяко тримесечие и година.

Според ръководителя на проучването Пол Макдоналд „частните фирми не са длъжни да издават публично финансовите си резултати, но осигуряването на поне някакво указание за служителите, може да облекчи техните съмнения“. Ето и кои са останалите причини, поради които е добре работещите да са наясно с финансите на фирмата:

1. По този начин се подобрява отговорността. С други думи, ако компанията зададе своите очаквания, но служителите не разполагат с начин за измерване на тяхното постигане, това ще ги демотивира. Работещите се нуждаят от доказателство за ползите от своята работа, защото по този начин се чувстват много по-отговорни към това, което вършат.


2. По този начин се стимулират продажбите. Трябва да бъдете откровени за вашите финанси, тъй като това може да подобри вашето финансово състояние. Изследване установи, че фирмите, които разкриват своята парична информация със служителите си, отбелязват ръст от 1 до 2% веднага след това.

3. По този начин се насърчава разбирането. Работещите никога не могат да бъдат напълно сигурни в какво състояние е фирмата, в която работят. Някои могат да си мислят, че тя е по-зле, отколкото е в действителност. Други пък биха могли да смятат, че компанията печели много повече от реалното. Така че, за да могат служителите да разберат как бизнесът работи, трябва да се запознаят с финансовото му състояние.

4. По този начин всички страни стават заинтересовани. Отворената финансова информация позволява на всеки да отпразнува успехите на фирмата и да определи проблемите.

Ан Клеър от SJF Institute смята, че когато служителите са наясно с важната информация за финансовото и оперативното здраве на фирмата, шефовете сякаш изпращат индивидуално съобщение до всеки един от тях. С него те му показват, че той, както и всички други, са ценни работници и тяхното мнение е от голямо значение.

5. По този начин се повишава удовлетворението от работата и производителността. Споделянето на финансови данни със служителите може да изгради доверие, което води до по-продуктивна работна сила. Изследвания показват, че работещите, които са наградени с доверието на своя шеф, са склонни да бъдат по-лоялни и продуктивни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари