IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които изпълнителните директори НЕ трябва да правят

13 ноември 2013 14 00

Вижте кои неща да избягвате, ако сте на най-високия пост във фирмата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вероятно в която и да е компания няма по-труден пост от този на изпълнителния директор. От него зависят толкова много неща, а често той е просто служител на заплата като всички останали (само че с много повече отговорности на главата) и трябва да отговаря за действията си пред собствениците на фирмата или пред борда на директорите.

В общи линии, ако сте на позицията изпълнителен директор, сигурно не ви е много лесно, но може да ви стане още по-трудно, ако допускате следните грешки:

1. Не разбирате нищо от новите технологии.

Повечето изпълнителни директори си имат IT екип, който периодично подобрява технологичното ниво на фирмата. Все пак директорът трябва да е наясно какви са новите технологии в света и кои от тях могат да бъдат полезни за бизнеса, за да изиска подчинените му да ги въведат в компанията.

2. Провеждате микромениджмънт.

Много изпълнителни директори, въпреки високия си пост, искат да се върнат в практиката и да продължат да управляват работата на своите подчинени, прескачайки техните преки мениджъри. Ролята на изпълнителния директор е да подкрепя своите мениджъри и да ги напътства, а не да отнема функциите им. Един човек не може да се меси и да ръководи нещата от върха на пирамидата, чак до нейните основи.

3. Отклонявате се от политиката на компанията.

Това е честа грешка, която много изпълнителни директори правят. Те смятат, че след като са дали своя принос във фирмата, то вече не трябва да се притесняват за нейната корпоративна политика и дори могат да я променят. Тази самонадеяна грешка буквално може да съсипе фирмата.

4. Стоите само в кабинета си.

Има директори, които не мърдат от своите офиси и управляват чрез имейли и телефони. Начинът да гарантирате, че работата продължава да се върши по най-добрия начин е, ако от време на време се срещате със служителите си извън 4-те стени на кабинета си.

5. Вманиачавате се на тема контрол.

Директорите трябва да контролират, но освен това трябва да впрегнат енергията си и в куп други неща. Например, в развитието на фирмата, в управление на големите проекти, в насърчаване на екипа, в подобряване на взаимоотношенията с крайния потребител и т. н.

6. Избягвате нарочно „мръсната работа“.

Ако нещо някъде в работата се обърка и се наложи да прекратите някой голям проект или да уволните някого, то не прехвърляйте отговорността на други хора. Най-чувствителните събития във фирмата винаги трябва да се случват с личната ангажираност на изпълнителния директор. Така интуитивно персоналът знае кой в компанията играе водещата роля.

7. Забравяте думата „лоялност“.

Повечето изпълнителни директори имат кариери, които са на поне 10-20 години. През това време те са изградили отношения на лоялност с изпитани бизнес партньори и доставчици. Надеждните бизнес партньори не са за подценяване, но все пак трябва да сте отворени и за нови партньорства, които могат да донесат развитие на компанията ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари