IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите началници са най-отмъстителни

21 ноември 2013 10 52

Причината е, че те все още не били уверени в своя авторитет

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако наскоро сте се сдобили с нов шеф, то сигурно животът ви се е превърнал в кошмар. Причината е, че той все още се чувства заплашен и че не е сигурен в своя авторитет. Новоназначените началници са най-отмъстителни, тъй като още не са уверени в своя статут, установи британско-австралийско изследване, цитирано от вестник Daily Mail. Екипите на д-р Марио Уайк от университета в Кент и на д-р Питър Стрелън от университета в Аделаида проучили връзката между властта и отмъстителността.

Изследователите направили своите изводи въз основа на четири експериментални теста, проведени във Великобритания и Австралия сред 500 участници. Те били подложени на различни симулации с овластяване на едните и подлагане на унижения от страна на другите.

Учените проследили склонността на лидерите към отмъстителност спрямо подчинените. И в четирите експеримента индивидите, които не били свикнали с осигурения им властови ресурс, се оказали по-перфидни от онези, които имали опит с командните постове и били уверени в действията си.

Опитните водачи се оказали по-толерантни към критика "отдолу" и тогава, когато нещата не вървят добре. "Властта не е добра или лоша, коментира проф. Уайк. Тя се отразява на отделните индивиди по доста различен начин. От нашето изследване пролича какви негативни ефекти може да има тя върху останалите хора, когато е упражнявана от лица, които са новаци в управлението."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Григория ( преди 10 години )
Абсолютно вярно. Отскоро имам нов управител който никога не е работил такава работа, нито е участвал пряко в дейността на организацията. Всяка една негова дума или предложения предизвикват насмешки, но самочувствието му е толкова голямо, че взаимоотношенията между мен и останалите от екипа е истински "КОШМАР". Досега не съм се сблъсквала с подобен ръководител. Всичко върви на провал.Трупат се нерви, грешки и какво ли още не.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар