IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките в работата, за които дори не подозирате

19 март 2014 07 36

Понякога хората не си дават сметка, че техните действия могат да бъдат пречка по пътя към успеха

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Колкото и усилия да полагате на работа, сякаш има нещо, което ви дърпа назад. Ако имате същото или подобно усещане, може би по някакъв начин се държите неуместно и това пречи на вашия успех. Всъщност бездействието, също както грешните действия, може да ви коства вашето професионално развитие. И все пак как може да разбере човек кога и в какво греши? Интересното е, че понякога хората правят неща, за които дори не смятат, че биха били проблем.

Ето защо, за да бъдете сигурни, че вие сами не заставате срещу своя успех, прочетете кои са грешките в работата, за които човек дори не подозира:

1. Водите служебен разговор на шумно място.

Да, може това да е вашият почивен ден, но работата си е работа и понякога не може да чака. Ето защо вие трябва да се представите на ниво, дори когато не е делничен ден, нито пък сте в офиса. Много е неприятно за човека отсреща, когато се опитва да води разговор с някой, който се намира на много шумно място. Така че следващия път отидете в тоалетната на заведението или излезте пред него и проведете разговора, който трябва. Ако сте вкъщи, опитайте се да ограничите дразнещите звуци като плач на бебе, лай на куче, силен звук на телевизор и т. н. Покажете професионално поведение, дори извън работно време.

2. Чувствате се постоянно стресирани.

Както знаете, стресът е един от основните проблеми на съвременното общество и може да причини редица здравословни проблеми. Също така стресът предизвиква промяна в биомеханиката на тялото в резултат от което са късите и плитки вдишвания, повишаването на сърдечната честота, както и неспособността на човек да се съсредоточи върху дадено нещо. Стресът намалява концентрацията и креативността, което е и предпоставка да не работите толкова добре с останалите колеги. Известно е, че един уверен и спокоен човек печели доверието на околните много по-лесно.

3. Публикуване на несериозна информация в социалните мрежи. Социалните мрежи могат да бъдат нож с две остриета. Заради тях хора биват уволнявани, а други изобщо не биват назначавани. Ако сте си приятел с всички ваши колеги, както и шефа, със сигурност внимавайте какво публикувате. Особено по време на работния ден. Никак не изглежда добре да коментирате и публикувате забавни снимки, докато същия ден на работа имате много задачи. Всеки човек има нужда от почивка, но избягвайте да я оповестявате в социалните мрежи.

4. Не говорите по време на срещи.

Това е груба грешка, особено когато става въпрос за по-малка среща, на която присъствате само няколко колеги. Ако мълчите през цялото време, дори защото се притеснявате и сте по-срамежливи, това ще се сметне за незаинтересованост. Намерете начин да се включите в разговора, дори допълвайки вече казаното от някой ваш колега. Гледайте хората в очите, докато говорите – по този начин ще им покажете, че се интересувате от техните идеи. В крайна сметка вие трябва да се държите с колегите си по начина, по който вие искате те да се държат с вас. В никакъв случай не си проверявайте профила в социалните мрежи, не си пишете съобщения или каквото и да е било друго от този род. Така ще покажете неуважение, а никой няма да симпатизира на такъв човек.

5. Прекалено шумни сте.

Телефонът ви звъни, но не е нито шефът, нито колега, нито работен партньор – в тези случаи личните разговори трябва да се провеждат на място, където няма да пречите на останалите работещи. Когато говорите с някой клиент, например от служебния телефон, старайте се да бъдете по-тихи, за да не смущавате колегите си. Слушането на музика е разрешено само със слушалки и то при положение, че звукът е намален достатъчно, за да не се чува от останалите.

6. Всички усещат вашия обяд.

На много места работещите имат възможността да се хранят пред компютъра на бюрото, докато работят. Прекалено силните миризми на храна обаче, никак не са добра идея. Колегите ви няма да се радват на ястието, с което „ароматизирате“ цялата стая. Все пак трябва да се съобразявате с другите и да се храните с по-поносими храни или пък да използвате друго място за своя обяд.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
има ли начин да не сме постоянно стресирани
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар