IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаването на семейство помага на мъжете да ги повишат

26 март 2014 11 21

При дамите обаче този факт не оказва влияние

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Различното отношение към жените и мъжете продължава да се усеща и то много осезаемо на работното място. Редица изследвания показват, че дамите са по-нископлатени в сравнение с мъжете, както и че представителките на нежния пол много по-трудно заемат ключови позиции. Създаването на семейство пък помага на мъжете да спечелят повишение, докато при жените този факт не се отразява по абсолютно никакъв начин или дори в много случаи – има негативен ефект върху тяхната кариера.

Мъжете с деца са по-склонни да се издигат в работата си, отколкото всички други работещи – включително дами или господа, които нямат деца, сочи ново проучване. В доклада се казва още, че семейното положение за жените остава без значение, защото те така или иначе изостават в професионалната сфера. В изследването се включили над 4600 работещи. Оказва се, че 74% от господата, които са бащи, имат пет или повече повишения, докато при бездетните мъже процентът е 65.

Това се обяснява с факта, че семейните мъже „удвояват“ обвързването си с работата, докато при жените това действа по обратния начин. Когато един мъж има дете и съпруга, той влага всичките си усилия в това да им осигури по-добър живот, което е равно на това да работи повече и да изкарва повече пари. За дамите пък децата са разсейващ елемент, дори при тези представителки на нежния пол, които искат да бъдат добри във всяка една сфера на своя живот.

Според психолога Рейчъл Шорт е мит да се твърди, че жените унищожават своята кариера, след като родят. „Въпреки че много дами напускат работното място, след като имат дете, тези които се връщат на работа, дори са по-мотивирани“, смята още Шорт. Данните показват, че като цяло 38% от мъжете получават пет или повече повишения, в сравнение с 29 на сто от жените, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )