IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-честите грешки на новите предприемачи

7 април 2014 11 40

... които могат да съсипят бизнес начинанието им

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има сфери, в които след като разберете, че сте направили грешка, вече е твърде късно, за „да се поправите“. Бизнесът е едно от тези места.

Ако наскоро сте стартирали собствена инициатива и сте започнали да работите за себе си, трябва да сте нащрек за някои небрежни действия, които новите предприемачи допускат несъзнателно, а това не само саботира развитието на фирмата им, но понякога направо я води до фалит.

Ето какви са 5-те най-често срещани грешки, които не трябва да правите, ако искате дългосрочен успех:

1. Взимате си неподходящи съдружници

Когато времената са тежки от финансова гледна точка, човек рядко е готов да се впусне в ново бизнес начинание сам, без партньори. Изкушаващо е да позволите на някой познат с повече възможности да участва с пари и акции във вашата компания, но трябва да сте сигурни, че с въпросния инвеститор ще имате една и съща визия за развитието на бизнеса ви. Да не се окаже, че давайки пари във фирмата, новият съдружник има идеи за кардинални промени в посоката на мислене, което да доведе до големи проблеми.

2. Правите всичко сами

Обратната страна на монетата е да решите да правите всичко сами без никаква странична (финансова) помощ или партньори. В този случай може да нямате коректив, който да ви показва слабите страни, което също е лошо. Ако имате първоначален успех в начинанието си, може да се заслепите и в даден момент да започнете да правите грешки в управлението на фирмата, а до вас няма да има човек, който да ви спре. Ако настоявате да вървите сам без довереници, наставници или съветници, които да ви помагат да гледате на бизнеса си обективно, а не субективно, вие може да се сблъскате с неочаквани събития.

3. Пренебрегвате първоначалните си цели

Току-що казахме, че всеки нов бизнесмен има нужда от човек, който да му показва неговите слабости и да го направлява или да му помага в усъвършенстването на работния процес. Но все пак не позволявайте на този ваш колега, подчинен или партньор да ви отклонява от първоначалните ви цели. Придържайте се към основното нещо, което ви е вдъхновило да стартирате този бизнес.

4. Пренебрегвате формалностите

Много от хората, които наскоро са си създали свои фирми, смятат че едно ръкостискане с клиента е равносилно на споразумение или договор. Съветваме ви да формализирате всичко на хартия, особено ако става въпрос за много пари. Не считайте договорите за ненужни – това са документи от първостепенно значение за всяка организация. Винаги има възможност нещата да се объркат и писменият договор може да се окаже единственият начин да си върнете парите или да се предпазите от големи загуби.

5. Пренебрегвате системите и процесите

Всеки нов предприемач трябва да си създаде система, която да позволява на бизнеса му да расте ефективно. Това трябва да бъде направено още в самото начало на инициативата, а не да се прави или измисля в процеса на работа. Трябва да имате система, с която да контролирате своите проекти и подчинени, с която да следите отзивите от всичките си клиенти и т. н. Ако фирмата ви се разрасне бързо, а не сте създали добра организация на работния процес, то вие ще се затормозите и ще започнете да допускате много грешки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Това ,че някой е успял уж в това съвсем не значи ,че и вие подражавайки му също ще успеете.Това е все едно да играете с някой който предварително е белязал картите.Много хора фалират защото са били въвлечени в сдружения в които само са изгубили парите си.Не се изкушавайте да правите сдружения с много силни партньори особено ако не напълно ги познавате -може точно това да е техния бизнес да лъжат такива като вас.Ако сте започнали да произвеждате даден продукт и той малко по малко печели пазар не се втурвайте да го подобрявате ,изменяте ,особено пък да го спрете недоволни от малката печелба и започвайки отново с друг.Дори малка промяна в упаковката може рязко да намали търсенето.(българина е изобретателен и често използва дадена упаковка за какво ли не ,често и продукта предпочита заради това пред друг )Когато искате да опитате нещо ново не го пускайте вместо стария продукт а само като допълнителен за да проверите търсенето.Събирайте непрекъснато мненията на потребителите но не като оставите някакъв тел. на продукта а непосредствено от клиентите.Не сменяйте специалиста който го прави мислейки си ,че вече можете и сами да го произвеждате-от това са фалирали мнозина .Не се стискайте да му плащате добре щом нещата потръгнат.Не допускайте да се влоши качеството на продукта за който сте похарчили толкова пари дори и за реклама само защото се опитвате да мамите клиентите с поевтиняване от продукти ,качество, количество и тн.Бъдете честен към тези които работят за вас а не се опитвайте да ги прецаквате мислейки си, че ще дойдат други гладни готови на всичко.Не е проблем да ви го върнат тъпкано.Все пак вие имате много повече вложен капитал който можете да загубите отколкото те някоя заплата.По-добре да сте обградени от приятели и съмишленици отколкото от потенциални врагове.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
За съжаление, в живота всичко е на принципа "Проба, грешка"
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар