IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плюсовете и минусите от работата с приятел

5 май 2014 13 40

Заслужава ли си да смесвате приятелството с работните отношения и къде е границата

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много приятели създават компания заедно, решавайки да стартират бизнес с общи усилия. В някои случаи съвместната работа се увенчава с успех, в много други случаи се стига дори до развалени приятелства. Разбира се, това е рискът от общата работа с приятел. От друга страна познаването на човека-партньор е достатъчно условие за някои хора да се впуснат в съвместен бизнес с някой свой приятел.

Истината е, че няма едно мнение за работата с близък човек – дали тя е успешна или точно обратното. Всичко зависи от конкретната ситуация и конкретните хора. При всички случаи, вижте кои са плюсовете и минусите от общия бизнес с приятел и сами преценете струва ли си да рискувате.

Добрите страни

Имате приятел до себе си. Стартирането на бизнес може да бъде самотно начинание. В началото, когато работите много повече от останалите хора, вие трудно ще намирате време за излизане и купони. В този момент все пак имате нужда от човек, на когото да споделяте своите притеснения, вълнения и мечти. Каква по-добра комбинация от това да имате приятел-сътрудник, с който да ви вълнуват еднакви неща и да „излизате заедно в открито море“.

Вашето приятелство вдъхновява останалите работещи във фирмата. Добрите отношения на горните нива дават тон на добрите отношения в офиса. По този начин ще се привличат само позитивни, лоялни и морални служители. Също така провеждането на интервюта заедно е допълнителен плюс, тъй като кандидатите виждат в каква добра и приятелска атмосфера биха работили.

Вие знаете своите силни и слаби страни. По този начин лесно може да разпределяте своите отговорности, имайки предвид кой с какво би могъл да се справи по-добре.

Лошите страни

Трудно е да приемате нареждания от приятел. Хората са свикнали да приемат нареждания от шефа си, не от своя приятел. Ето защо има опасност някой от вас да се почувства засегнат, в случай, че другият му възложи задача, но не по начин, по който да му хареса. Ако двамата имате еднакви функции във фирмата, старайте се да търсите баланса и да давате приблизително по един и същ брой задачи един на друг. Също така никога не се отнасяйте със своя приятел като с подчинен.

Лесно е да се възползвате от приятелството си. Тъй като сте приятели, на вас ви е неудобно да си правите забележки, дори основателни. Така например, единият от вас ще се притеснява да каже на другия, че трябва да се постарае повече и да работи малко по-усилено. Другият от своя страна ще е доволен, че не трябва да се натоварва прекалено и че има друг, който да свърши по-голяма част от работата.

Стресът усложнява приятелството и дори може да го провали. Стартирането и развитието на един бизнес може да бъде съставено от провали и пречки. В даден момент това може да повлияе негативно на единия от двамата приятели, а в някои случаи и на двамата. Финансовите проблеми могат да създадат напрежение и да обтегнат отношенията между съдружниците. Това от своя страна може да рефлектира не само върху фирмения живот, но и върху личните взаимоотношения.

Неуспешният бизнес може да доведе до край на приятелството. За съжаление, не трябва да се изключва и такава развръзка. В случай, че не ви потръгне и изгубите пари, това може да ви озлоби и да ви накара да търсите вината само у другия. Нищо добро няма да последва от това.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
като цялото, задачата е трудна, но не и невъзможна!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар