IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да възнаградите добрите служители освен с пари

2 май 2014 09 52

Те се нуждаят от мотивация, за да продължават да работят в същия дух

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В случай, че компанията ви е в застой или поне няма очаквания растеж на производителността, то вероятно смятате, че паричните бонуси биха ви помогнали да стимулирате своите служители. Всички работещи ще се зарадват на допълнително материално стимулиране, разбира се! Но докога?

Оказва се, че парите не са единственото нещо, което може да накара служителите ви да работят повече.

Ако беше толкова просто, много компании щяха да отделят по-голям дял от печалбите си, за да стимулират хората, които работят за тях. Нови изследвания показват, че бонусите не са достатъчни, за да накарат служителите да работят на „пълни обороти“.

Още повече сред подчинените ви винаги има някои хора, които се отличават от другите. Обикновено това са хората, които работят повече и които като цяло са най-полезни за фирмата. В случай, че нямате как да ги стимулирате с допълнителни пари, това са няколко начина, които също ще ви помогнат. А и както вече стана ясно, бонусите не са единственото важно нещо.

Е, как да възнаградите добрите си служители освен с пари?

1. Помогнете им да научат още неща.

Интелигентните и амбициозни хора се нуждаят от умствена стимулация. Ако те чувстват, че са в застой на сегашната си позиция, те ще работят разсеяно и може би ще търсят друга фирма, която да им предложи това, от което имат нужда. Така че, ако искате да запазите добрите си служители, вие трябва да им помогнете да се развиват на работното място. Заменете някои от отговорностите им с други, опитайте нови техники на действие.

2. Казвайте „благодаря“.

Служителите не работят само за свое вътрешно удовлетворение, но и за одобрението на шефовете. Ето защо добрите служители имат нужда да се чувстват оценени. Те имат нужда да знаят, че са полезни и старанията им не остават незабелязани. Така че не пестете употребата на думата „благодаря“. Дори да нямате възможност да го кажете лично (което е най-добрият вариант), изпратете имейл на въпросния служител. За максимален успех, важно е да се обосновете в какво се крие успехът и защо служителят е важен за фирмата.

3. Дайте им повече свобода.

Когато един служител е показал нужните качества, един вид той се е доказал. Вие трябва да му се доверите, като му дадете по-голяма свобода и го оставите да действа самостоятелно. Възлагайте му задачи, които зависят изцяло от него. Покажете му, че му се доверявате, защото вярвате в неговия талант.

4. Помогне те им да се наслаждават на работата.

Повечето служители отиват на работните си места и чакат с нетърпение края на работния ден. Добрите служители искат да свършат работата си както трябва, дори това да означава да работят малко след края на работното им време. За да мотивирате служителите си да идват с желание на работа, вие трябва да се постараете атмосферата в офиса да бъде достатъчно приветлива. Намерете забавни начини да работите и най-вече – да отпразнувате успеха.

5. Помогнете им да израснат.

Някои хора са готови да работят едно и също нещо в продължение на години. Добрите служители обаче, онези с най-добрите качества, не биха се задоволили с еднообразието прекалено дълго. Ако виждате, че подчинените ви показват признаци на отегчение, умора и недоволство, те определено имат нужда от стимулация. Те имат нужда да излязат извън сегашните граници и да предизвикат себе си. Дайте им тази възможност! Ако нямате възможност за повишение, запишете добрите си служители в професионални програми за обучение. По този начин ще покажете активен интерес в личностното израстване на даден служител, в който си заслужава да инвестирате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Така е, но понякога паричните стимули са най-*** нещо! Аз лично предпочитам да награждавам служителите си с ваканции
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
До Много вярно!: Е, за мерси не ме търси.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Много вярно! ( преди 9 години )
Едно "Благодаря!" върши чудеса. Ако я няма човещината "големите" пари нямат никакво значение.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар