IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизбежните фази, през които всеки предприемач преминава

21 май 2014 07 55

Всяко начало е трудно

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички хора имат мечти. Някои намират сила и смелост да ги следват, докато други не успяват да се борят за целите си. Част от хората, които са рискували, успяват. Друга част обаче се провалят. В живота няма нищо сигурно и всяко начало е трудно.

Това знаят много добре предприемачите, които са вложили цялата си енергия в една-единствена идея. Докато мечтата им се увенчае с успех обаче, предприемачите преминават през няколко неизбежни фази. Ето ги и тях:

1. Отказват се от идеята си. Никой не трябва да се заблуждава, че винаги ще бъде решителен и упорит, когато става въпрос за изграждане на нещо свое. Има трудни моменти, които съкрушават вярата, ентусиазма и принизяват мечтата.

Има и такива моменти, в които просто нищо не се случва – тогава именно хората се отчайват най-много и смятат, че плановете им са пълен провал. Ако обаче човек вярва силно в това, което иска и има нужните качества, то неминуемо идеята му ще има успех.

2. Отхвърлят ги. Ако самите вие искате да развивате нещо свое, то задължително трябва да свикнете с отхвърлянето. Вероятно ще ви отнеме известно време, но това е напълно нормално.

Всекидневно много хора ще ви пречат в осъществяването на вашите планове. Може би дори приятелите ви, семейството ви, напълно непознати хора, инвеститори и банкери, всички те ще ви казват, че сте луди или вашата идея няма как да проработи. Отхвърлянето е част от играта, така че свиквайте с него.

3. Имат успехи. И след всичко лошо, то време е предприемачите да се насладят и на своя успех. Няма как да предвидите кога точно ще дойде този звезден миг, но винаги трябва да го очаквате и да се надявате на него.

4. Научават много за себе си. Стартирането на ваш собствен бизнес ви учи много за вас самите, опознавате по-добре своя характер. В началото предприемачите имат дни, в които покоряват върхове и дни, в които падат на дъното. Всяка ситуация, независимо от своята същност, показва на човек мащабите на неговите способности. По този начин той може да научи кои са силните му страни, да се фокусира върху тях и да ги използва пълноценно.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )