IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-честите спънки в кариерата на жените

16 юни 2014 07 16

... без да обвиняваме майчинството

Снимка:thinkstockphotos.com

Снимка:thinkstockphotos.com

Много жени обичат да обвиняват раждането и отглеждането на децата си за това, че не са успели да направят кариера. Вярно е, че майчинството откъсва дамите за определен период от работната сфера, но не това е основната спънка за успеха им в службата. Истината е, че майчинството е само един период от живота на жената, а има някои личностни характеристики, които могат да са много по-сериозен препъникамък в нейната кариера.

Ето четири други неща, които също могат да попречат на професионалния ви успех:

Прекалено голяма скромност

Проучване от 2012 г. показва, че когато става дума за оценка на собствената им работа, мъжете сами се оценяват по-положително, в сравнение с жените. Изследователите предполагат, че това се случва, защото жените са по-скромни по природа. Като цяло представителките на нежния пол смятат, че допринасят повече за фирмата, но на микро ниво, а не на макро ниво. С други думи, те рутинно се подценяват.

Липса на автореклама и самоувереност

Други изследвания показват, че мъжете обичат да демонстрират своите успехи и да говорят за тях, много повече от жените. Дамите от своя страна полагат повече усилия за подобряване на работните си взаимоотношения. Мъжете са по-склонни да вземат силни позиции по ключови въпроси и уверено се застъпват за ключови инициативи. Дори и да се съмняват до известна степен в собствените си възможности, мъжете са по-склонни да се преструват на важни за фирмата. Жените, от друга страна, избягват да се изтъкват.

Свръх емоционалност

Много жени изпитват трудности да напредват в кариерата си, именно заради своята свръх емоционалност. Мъжете като доминираща група определят какво е социално приемливо в даден контекст и някои от естествените, по-бурни реакции на дамите, понякога изглеждат неуместни. Според проучване от 2007 дамите, които реагират свръх емоционално в службата губят своето влияние и развалят репутацията си (другите започват да ги възприемат за невротички, истерички, злобарки и т. н.).

Избягване на конфронтацията

Жените преживяват по-тежко личностните конфликти на работното място, в сравнение с мъжете, точно защото са по-чувствителни. Мъжете са по-склонни да влязат в директен конфликт в службата, решавайки проблема още в зародиш и така успяват да продължат напред по-невредими от жените. Дамите от своя страна предпочитат да потискат чувствата си или да ги маскират в пасивна агресия. Това обикновено или не се харесва на мениджърите им, или става причина те да пожелаят да напуснат работа. Това са все неща, които могат да стопират кариерата им.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Steff ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )