IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо вашето CV не ви осигурява интервюта

10 септември 2014 07 50

Всяка грешка ще сложи автобиографията ви в графа „не“

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Търсенето на работа не е лесна задача. Ако обаче изпращате много повече CV-та, отколкото получавате обаждания за интервю, значи определено имате някакъв проблем с вашата автобиография. Все пак тя е първото нещо, което хипотетичният работодател вижда и тя трябва да ви представя във възможно най-добрата светлина.

Ето и кои са грешките, заради които CV-то ви веднага ще отиде в графата с главно „НЕ“:

1. Прекалено е общо. Ако вашата автобиография звучи като на всеки друг кандидат, определено няма да ви се обадят. Вашето CV трябва да говори, че вие сте по-различен кандидат от другите и че заслужавате тяхното внимание.

2. Изброявате задължения и отговорности, а не постижения. При един пазар на труда, в който има изобилие от кандидати, вашата поредица от длъжностни характеристики няма да ви спечели интервю. Това, което ще го направи обаче е, ако изброите какво сте постигнали на предишните си работни места.

3. Не е четливо. Всичко в автобиографията ви трябва да бъде ясно още от пръв поглед. Най-важните неща трябва да са на преден план. Никой няма да иска да чете CV, което не е ясно и четливо.

4. Започвате с образованието, а не бившите работни места. Работодателят се интересува най-много от това, което го засяга – вашият трудов опит. Най-добре започнете с изброяването на предишните си работи, а чак след това местата, където сте учили.

5. Липсват дати. Ако не сте написали откога докога сте работили в определена фирма, това определено не говори добре за вас – сякаш почти нищо не сте написали. Конкретизирайте всичко с ясни цифри.

6. Включва всичко, което някога сте правили, а не само най-важните моменти. Колкото по-дълга е вашата автобиография, толкова по-малко вероятно е работодателят да види това, което вие искате той да види. Първоначалното сканиране на едно CV трае около 20 секунди, така че постарайте се да акцентирате достатъчно силно на най-важните неща.

7. Включва прекалено субективни описания. Ако в автобиографията си се описвате като човек с „големи лидерски умения“ или „творчески новатор“, това едва ли ще се хареса на този, който го чете. Подобни субективни описания не могат да дадат точна информация за вас и в повечето случаи звучат сякаш се хвалите прекалено много (и неоснователно).

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари