IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да провокирате творчеството на своите служители

11 септември 2014 07 51

Идеи, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Успехът на една компания зависи от много фактори. Едни от тях са служителите, които трябва да работят с хъс и желание, за да се получава всичко по възможно най-добрия начин и съответно – резултатите също да са най-добрите.

Понякога работещите имат нужда от мотивация и в много случаи тя трябва да бъде различна от парите. Много изследвания сочат, че за голяма част от служителите заплащането не е най-важното, когато става въпрос за избор на работа.

Ако вие сте в позицията на шеф и имате задачата да ръководите екип от служители, ето няколко идеи, с чиято помощ може да провокирате творчеството на своите подчинени:

1. Разширете знанията им. За да насърчите своите служители да работят по-креативно, накарайте ги да разширят своите знания. Купувайте книги и списания, свързани с вашата ниша, но и същевременно включващи нови неща. Оставяйте интересните материали в офиса и обсъждайте прочетеното със своите служители. Предполага се, че те ще имат желание да прочетат нещо ново, което до някаква степен е свързано с тяхната работа.

2. Направете офиса си по-уютен. Сложете картини, мотивиращи цитати, снимки от служебни партита и т. н. Работното място е много важно – то трябва да бъде достатъчно уютно, за да се чувстват служителите добре в него. Само в хубава атмосфера човек може да даде максимума от себе си.

3. Време за иновации. Ако работата на служителите ви позволява да бъде вършена дистанционно, може да въведете правило един от работните дни да не е задължително присъствието в офиса. Един път в месеца пък може да използвате работния ден за тематично събиране в офиса – където да обсъждате бъдещи идеи, концепции за развитието на фирмата и т. н. Ретроспекцията ще ви помогне да се поучите от грешките си и да празнувате миналите успехи.

4. Пускайте музика. Макар че някои може би си мислят, че музиката действа разсейващо, това всъщност изобщо не е така. Тихата музика на работното място осигурява приятна атмосфера и комфорт в офиса, което е изключително важно за производителността. За да няма недоволни клиенти, залагайте на някакви компромисни песни или пък редувайте различните жанрове.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари