IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се превърнете в лидер на работното място

26 септември 2014 07 20

Съвети, с които да изпъкнете пред останалите колеги

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да се отличите от масата служители не е толкова лесно начинание. Превръщането ви в лидер пък е истинско предизвикателство. Вие искате да бъдете лидери, но нямате тази титла и не стоите на по-висока позиция във фирмата.

Все пак има начин, по който може да изпълните желанието си и да позиционирате себе си като лидер на работното място. Следващите съвети ще ви помогнат да изпъкнете пред останалите си колеги, но без това да се набива на очи и да правите лошо впечатление. Успех!

1. Поемете отговорност. Ако искате да се покажете като лидери, трябва да се научите да поемате отговорност за всичко, в което сте замесени по някакъв начин. Това означава, че неуспехът на общия ви проект с другите колеги е отчасти и ваш неуспех. Трябва да се научите да поемате отговорност не само за добрите неща, но и за лошите. Признавайте грешките си и не се опитвайте да ги прикривате.

2. Вярвайте в положителната нагласа. Повечето хора смятат, че в света на бизнеса човек трябва да бъде лош и манипулативен, за да успее. Вие покажете на останалите, че не са нужни някакви специални маневри, с които да се домогнете до успеха и лидерството. Вярвайте в положителната нагласа, в своите качества на добри лидери и ще видите, че положителното ви мислене има добро влияние върху хората около вас.

3. Експериментирайте. Опитвайте нови неща. Поемайте рискове. Излезте от своята зона на комфорт и експериментирайте. Лидерите поемат рискове и не се страхуват от нещата, в които вярват. Например, приемете проекта, по който никой не иска да работи. Може би е прекалено труден, неприятен или и двете, но пък той ви дава шанс да се сдобиете с нови знания и да покажете на шефа си своите лидерски качества.

4. Виждайте възможности навсякъде. Не е задължително сами да създавате възможности за себе си. Възползвайте се от тези, които вече са около вас. Дори да ви се струва невъзможно нещо, не се отказвайте от него. Помислете по какъв начин то може да се превърне в изпълнимо и действайте.

5. Бъдете отворени за нови идеи. Обратната връзка е едно от най-важните неща, от които се нуждае всеки лидер. Следете какво се случва с идеите на вашите колеги, за какво търпят критика и какво се харесва. Обръщайте внимание на забележките и похвалите, отправени и към вас. Съсредоточавайте вниманието си както към личните си успехи, така и към провалите. Обмисляйте как може да поправите провалите, създавайте нови идеи. Без тях никой човек няма да бъде лидер.

6. Давайте. Това е начинът, по който може да се изкачите нагоре и да се превърнете в истински лидери. Споделяйте знанията си и помагайте на колегите си. Спечелете ги с добро и отзивчиво поведение. Комуникацията с повече хора несъмнено е обогатяваща – вие знаете едно, другият човек друго и т. н. Ето ви един чудесен източник на идеи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари