IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да привлечете най-добрите служители

27 октомври 2014 10 00

И да успеете да ги задържите във фирмата си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обикновено за една свободна позиция кандидатстват много хора, като понякога броят им може да достигне няколко стотици. С толкова много изпратени автобиографии, всеки работодател би се затруднил да отсее най-подходящите кандидатури.

Това обаче е изключително важно, тъй като бизнесът инвестира много време и усилия за обучаването на всеки нов служител. Ето защо е хубаво шефовете да знаят как да привлекат най-добрите служители, както и успешно да могат да ги задържат във фирмата си.

Ако вие самите имате тази важна отговорност, следващите няколко съвета ще ви бъдат от помощ:

1. Направете така, че възможно най-много хора да научат за свободната позиция. Ако искате да привлечете максимален брой перспективни служители, на първо място трябва да намерите ефективен начин да съобщите на хората, че търсите човек за определена позиция. Скорошно проучване показва, че голяма част от фирмите през 2011 година са използвали социални медии като начин да търсят квалифицирани кандидати. В момента пък близо 70% от работодателите използват Facebook, за да събират информация за техните бъдещи кандидати, сочи RecruiterBox.com. За да достигне вашата обява до максимален брой хора за ограничено време, публикувайте я в специализираните сайтове, както и в социалните платформи.

2. Бъдете внимателни, когато наемате служители. Трябва да бъдете много внимателни, когато преглеждате автобиографиите, които сте получили. Само по този начин ще бъдете сигурни, че няма да пропуснете някой квалифициран кандидат. Отделяйте повече време, за да извлечете цялата информация от една автобиография, тъй като само по този начин ще може да добиете по-ясна представа за всеки кандидат.

3. Винаги се съсредоточавайте върху силата на екипа. Наемайте хора, които могат да работят самостоятелно, но еднакво добре могат да бъдат и отборни играчи. Изключително важно е в компанията ви да има хора, които могат без проблем да работят с останалите, тъй като това е предпоставка за много добри резултати. Не забравяйте, че позитивността на един служител е заразна и може да се разпространи в цялото работно място. Ако виждате, че някой служител не се чувства добре в офиса, опитайте се да говорите с него и да му помогнете. Това ще бъде полезно не само за него, но и за всички във фирмата. Не наемайте обаче служител, който обича да бъде център на внимание. Обикновено това са способни хора, които обаче много бързо биха си тръгнали, ако получат по-добра оферта или видят, че нещата не вървят добре.

4. Открийте какво вълнува вашите служители. След като вече сте се спрели на няколко финални кандидати, опитайте се да разберете какво ги вълнува. Много работодатели погрешно смятат, че най-важното нещо за подчинените им са парите. Много служители се вълнуват повече от възможностите за развитие, научаването на нови неща, както и други стимули, различни от финансовите. След като разберете предпочитанията на кандидатите, съобразете избора си с този, на който може да предложите най-много. По този начин ще бъдете сигурни, че той няма да иска да напусне фирмата ви скоро.

5. Давайте редовно бонуси на служителите си. Независимо, че за много служители парите не са най-важното нещо, те все пак са от голямо значение. Ето защо трябва да намирате начин да стимулирате служителите си с бонуси. Серия от проучвания потвърждават, че повече от 50% от мъжете и 42% от жените биха напуснали работните си места без никакво колебание, ако друга компания им предложи повече пари. Това трябва да ви говори, че ако смятате служителите си за ценни, вие трябва да им го показвате по всякакъв начин, включително и финансов.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари