IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Важните характеристики на отборните играчи

20 март 2015 09 39

Качествата, които трябва да притежавате, за да работите добре в екип

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В много компании успехът се дължи на сътрудничеството между служителите и по-специално на екипната работа, която обединява много умове с различни идеи. Всъщност според скорошни проучвания умението за работа в екип е много важно за около 75% от работодателите, ето защо подобно изискване може да срещнете в много обяви за работа.

Така че, ако се чудите дали вие самите сте добър отборен играч или пък знаете със сигурност, че нещо ви липсва, задължително прочетете следващите редове. От тях ще разберете кои са основните и най-важни характеристики на служителя, умеещ да работи в екип:

1. Вътрешна мотивация

Хората със силна вътрешна мотивация са като двигатели в един екип. Освен това тяхното въодушевление и тяхната сила действат заразяващо на останалите колеги. За тези служители, радващи се на собствена мотивация, е достатъчна награда да видят как нещата се променят в положителна посока, именно заради техните усилия. Освен това обикновено подобни хора с изявена мотивация се открояват като лидери откъм идеи, но без да „задушават“ останалите си колеги в отбора.

2. Прецизност

Докато желанието за успех е равно на половин спечелена битка, останалата половина се дължи на усилията, които влага човек в тази битка. Ако сте достатъчно проницателни и прецизни, както и успявате да усещате променящите се настроения сред колегите си, ще бъдете добре подготвени да прилагате уменията си във всяка една ситуация. Прецизните хора са добри отборни играчи, защото вдигат летвата и знаят как да я направят още по-висока.

3. Гъвкавост

Ако един служител не притежава качеството лесно да се адаптира в различни среди и обкръжение от хора, то той определено не би могъл да бъде добър отборен играч. Гъвкавостта не бива да бъде тълкувана като „слаб противник“, а точно обратното. Защото силният противник и добрият служител, който умее да работи в екип, няма притеснения относно смени на крайни срокове, промени в екипа и т. н.

4. Достъпност

Колегите ви не могат да разчитат на вас, ако вие не сте на разположение в по-голяма част от времето. Достъпността е равно на връзка, а връзката между всички хора в екипа е изключително важна за добрия резултат на финала. Отборните играчи знаят, че трябва да бъдат на разположение на всички свои колеги, както и че успехът вече не зависи само от техните единични усилия.

5. Страст

Най-големите постижения са факт, защото някой човек наистина е вложил цялата си страст, усилия и желание в дадено нещо. В случай, че успеете да дадете от вашата страст на колегите си, значи сте наистина страхотен отборен играч.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари