IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как жените по-лесно могат да преуспяват в работата

6 април 2015 09 30

Съвети, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички сме наясно, че когато става въпрос за работа – жените и мъжете не са равностойни. Това показват и редица проучвания от най-развитите държави и общества, където положението не се различава особено от това в България. И макар че проблемът е известен, дискриминация продължава да съществува – особено, когато става въпрос за по-отговорни позиции.

В случай, че вие сте от жените, които имат желание да се развиват все повече и повече в своята професионална сфера, нормално е да имате желание да растете и да преуспявате в работата си. Няколко съвета ще ви помогнат в това начинание:

1. Работете нещо, в което влагате страст

За да върви работата, трябва да правите много неща и то да ги вършите наистина добре. И тъй като много жени с лидерски амбиции се налага да правят компромиси с личния си живот, то поне си заслужава да го правят (до една степен), ако тяхната работа им харесва. Да работите нещо със страст е изключително важно, ако искате да се изкачите все по-високо в професионалната йерархия. Това ви дава много силна основа.

2. Решете без какво можете да живеете

Човек не може да има всичко, което поиска, затова е важно да помислите сериозно върху своите приоритети. Както и за тези на вашето семейство. Решете дали сте съгласни да правите компромиси със себе си и своите най-близки хора и ако отговорът ви е „да“, от утре започнете да действате по този начин. Разбира се, не е нужно да отделяте цялата си енергия единствено за работата. Ако искате обаче да постигнете голям успех там, запомнете, че понякога ще ви се налага да бъдете на местата, на които трябва, вместо на тези, на които ви се иска.

3. Отпуснете се

Смейте се, забавлявайте се и не забравяйте, че в повечето случаи работната ви задача не е на живот и смърт. Това означава, че може да почака до утре сутрин и вие имате пълното право да си починете. В кризисни ситуации не забравяйте да поемате дълбоко дъх и винаги да си казвате: „Всичко ще бъде наред“.

4. Бъдете винаги на една от челните позиции

С други думи – продължавайте да се образовате за всичко, което е свързано с вашата професионална сфера. Все пак как ще получите желаното повишение, ако вашият капацитет не го позволява? Вие трябва да бъдете пример за начетен човек, който винаги е в час с новостите. По този начин сякаш казвате: „Аз разбирам тази индустрия. Мога да се справя с всичко, което трябва да се направи“.

5. Контролирайте чуждата нагласа спрямо вас

В свят, в който мъжете доминират в почти всички професионални области, изключително важно е какъв ще бъде вашият имидж. Ето защо вие трябва да бъдете контактни, социално ориентирани, да говорите и да действате като лидери. Трябва да се държите така, че да изразявате по подходящ начин вашите качества. Мъжете биха ви приели, само ако ги убедите, че сте равни с тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

ha ha ha ha ha ( преди 9 години )
Трябва да се доказвам пред мъжете, така ли?)))) Те признават само едно доказателство - свирката.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар