IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да се справите с конкуренцията в офиса

14 април 2015 13 01

Особено ако имате супер амбициозен колега, който се държи коварно

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Работили ли сте с колега, който да е твърде конкурентно настроен и дори да се опитва да ви накара да изглеждате некадърен, за да блесне той самият?

Ако това ви се е случвало или ви се случва в момента, значи сте наясно, че подобен вид колеги са доста дразнещи и с тях е трудно да се работи в екип. Освен това тези колеги превръщат работната среда в стресиращо място и могат да ви накарат да загубите самочувствие в собствените си способности.

Те просто са от вида служители, които приемат другите в офиса за заплаха и се опитват на всяка цена да се справят с работата по-добре, така че шефът да забележи.

А ето и как да се справяте с подобна конкуренция:

1. Може би средата е виновна

Ако колегата ви е супер конкурентен, може би проблемът е, че цялата ви работна среда е такава и това не зависи от него. Може би вие също трябва да се амбицирате малко повече, за да се наложите в компанията. Използвайте тази конкурентна среда, за да извлечете ползи за себе си като професионалист (например като мотивация в работата).

2. Фокусирайте се върху собствената си работа

Ако сте изправени пред агресивната конкуренция на колегата си, това може да започне да отвлича вниманието ви от вашите задължения. Не позволявайте колегата ви да върши наистина повече работа и то по-добре от вас. Просто се опитайте да запазите фокуса си най-вече върху своите задължения, защото в противен случай вашите мениджъри няма да останат доволни.

3. Не го приемайте лично

Дори в офиса ви да има колега, който по всякакъв начин да се опитва да ви засенчи, това не трябва да ви кара да губите доверие в способностите си. Опитайте се да не взимате твърде сериозно тази конкуренция, защото може човекът просто да си е свръхамбициозен по натура и всъщност да не цели да ви злепостави.

4. Опитайте се да се сприятелите с този колега

Приказката, че трябва да държим приятелите си близо, а враговете си още по-близо, може да ви бъде от полза в случая. Опитайте се да се сприятелите с конкурентния си колега и да се сработите с него по един продуктивен начин. Може нещата да се развият добре и като тандем да станете много продуктивни.

5. Бъдете предпазливи

Ако забележите, че колегата ви наистина е коварен тип, който се опитва да действа срещу вас при всяка една възможност, бъдете внимателни какво говорите пред него. Пазете методите на успешната си работа в тайна и не му позволявайте да разбере вашето „ноу хау“, за да не ви го открадне.

6. Конфронтирайте се с този колега

Понякога най-добрата тактика е да се скарате с подобен колега като му кажете, че сте наясно с неговите коварни методи на действие. Бъдете внимателни да не би сблъсъкът да доведе до негативна реакция от страна на шефовете ви. По-разумно е да кажете на другите си колеги и на мениджъра си, че този колега играе мръсна игра с вас, опитвайки се да подкопае имиджа ви или да открадне идеите ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари