IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките в работата, които вредят на кариерата ви

16 октомври 2015 11 54

Допускате ли някои от тях?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Доскоро се смяташе, че ако човек работи усилено и е готов да се учи, то него го чака една дълга и плодотворна кариера. Разбира се, това продължава да бъде важно, но още по-важно е дали работещият не допуска фатални грешки, които всъщност възпрепятстват развитието на неговата кариера.

Може би вие самите в някои моменти действате „против себе си“ и дори не го разбирате. Така че ако имате желание да се развивате все повече и повече в работата си, разберете кои са грешките, които не бива да правите никога:

Обвързвате кариерата си с вашата фирма

Ако работите от дълго време на едно място, нормално е да сте свикнали с него и да ви се струва странно, че в даден момент ще го замените с друго. Много малко компании предлагат достатъчно добри условия на работа и възможности за развитие, за да се ограничавате само в техните предели. Взимайте каквото можете от конкретна длъжност и фирма, и не спирайте да търсите по-добри работи.

Продължавате да сте на разположение, дори в извънработно време

Все някога може и да ви се наложи да свършите нещо след работа или в почивен за вас ден, но със сигурност не превръщайте това в практика. По този начин показвате, че сте „на линия“ 24 часа, 7 дни в седмицата, а това със сигурност не е здравословно за вас. Научете се да работите добре, но само във времето, когато трябва. По този начин и няма да позволите да злоупотребяват с вас.

Пишете, вместо да говорите

Изпращането на електронни писма и съобщения е лесен начин да общувате, но и изключително неподходящ. Вие трябва да поддържате „жива“ връзка със своите колеги, партньори, шефове. Вместо да звъните по телефона на колегата, който е в другата стая, по-добре просто отидете при него.

Очаквате прекият ви началник да поеме отговорност за вашето развитие

Дори вашият пряк началник да е страхотен професионалист и ваш ментор, не разчитайте само на него, ако искате да се развивате. Вие самите трябва да постигнете успехите си и да се борите за своята кариера. Ако искате увеличение на заплатата, не очаквайте от прекия си началник инициатива. Това е ваше задължение. Борете се за това, което желаете.

Не поддържате добри отношения с хората, с които работите

Дори да не сте от най-комуникативните личности, то трябва да преодолеете тази своя черта, ако искате да успеете в кариерен план. Добрите отношения с колегите – без значение дали тези „над“ или „под“ вас са изключително важни. Мрежата от познанства е още един начин в живота ви да се появяват съблазнителни работни възможности. Не го забравяйте!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари