IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво искате да правите с живота си?

31 август 2016 13 40

9 начина да си отговорите бързо на този въпрос

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много млади хора се питат какво искат да правят с живота си. Този въпрос ги застига обикновено на прага на живота им като възрастни - преди да се насочат към определена кариера.

Ако и вие се питате същото, има няколко неща, които можете да предприемете, за да запазите спокойствие и да се насочите в правилната посока. Ето ги и тях:

1. Поемете верния път

Разберете, че пътят към мечтаната кариера не винаги е без дупки и неравности. Важното е да се движите в правилната посока, за да бъде пътуването ви успешно и забавно. Възможно е да стигнете мечтаната дестинация след години упорит труд, но все пак е важно да се развивате в областта, която искате. Джулия Чайлд, например се е научила да готви на 30 години, а започва да пише кулинарни книги на 50 и чак тогава добива популярност. 

2. Не се плашете от неизвестното

Дийпак Чопра, популярен автор и основател на Фондацията Чопра, казва, че прегръща мъдростта на несигурността. Той има предвид, че в младите си години хората не трябва да се плашат от неизвестното, защото то крие много интересни перспективи за бъдещето. Именно в младостта си човек трябва да рискува, а не винаги да играе на сигурно.

3. Експериментирайте

Иванка Тръмп наскоро каза за сайта Business Insider, че най-добрият начин да откриете това, което обичате, е да опитвате нови неща. Според нея само така човек може да открие истинската си страст. Това означава да идентифицирате нещата, които потенциално ви интересуват и да се пробвате във всички тях, независимо дали това ще е чрез различни стажове или смяна на работни места в различни области.

4. Направете си списък на това, което харесвате и на това, към което изпитвате неприязън

Добре е да сте наясно с професиите, които считате, че са по-подходящи за вашата личност. Например, ако обичате да говорите пред хората, ако мислите абстрактно и предпочитате да работите самостоятелно, може би трябва да помислите за кариера на репортер/журналист. Замислете се и за това какви работни места/позиции бихте ненавиждали и стойте далеч от тях.

5. Помислете за това, кои са силните ви страни

Важно е да се запитате какви са вашите умения, кои са силните ви личностни черти и какво умеете да правите най-добре.

6. Помислете за това какъв тип работна среда ви допада

Трябва да си дадете представа за това дали харесвате повече груповите проекти или индивидуалните задачи. Така ще определите размера и вида на компанията, която бихте предпочели за свой работодател. Също така помислете дали предпочитате да работите по-автономно, или нямате нищо против да имате постоянен надзор от шеф.

7. Обърнете се към вашите близки и приятели

Помолете приятели, роднини, семейни приятели, преподаватели, бивши съученици и др., да ви помогнат с контакти и информация за работата, за която мечтаете. Те могат да ви предложат и ценни съвети за успех.

8. Помислете за вашето ниво на образование

Може да имате нужда от допълнително обучение или образование, за определена сфера, в която искате да се развивате. Бъдете нащрек за всякакви сертифицирани курсове, безплатни онлайн курсове, семинари и др. Трябва да усвоите по-дълбоко уменията, необходими за конкретно работно място, което истински ви интересува.

9. Трупайте опит

Бъдете честни със себе си за опита, който трябва да предложите за даден пост. Ако се интересувате от мениджърска позиция, трябва първо да си търсите работа като асистент на мениджъра. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари