IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият начин да кажете: Не е моя работа!

28 февруари 2018 09 10

Без да се превърнете в най-омразния колега в офиса

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Представете си следния сценарий: Ваша колежка ви моли 2 часа преди края на работния ден да довършите някакъв проект за неин клиент, тъй като тя има някакъв важен ангажимент и няма да успее сама.

Дилемата: Да зарежете ли своите неща и да се впуснете да ѝ помогнете, тъй като нейният успех е успех и на фирмата и на практика на финала имате обща цел. Или да не се хвърляте в мътни води, а да си довършите вашите проекти, които със сигурност няма да ви задържат до полунощ в офиса.

Първият вариант ще ви затормози психически и физически. Има вероятност и да не можете да свършите толкова добра работа, колкото нея, защото все пак тя е човекът, който управлява проекта.

Втората хипотеза ви изглежда далеч по-приемлива, но пък тя ще ви заклейми като човека, който не желае да помогне и на когото не може да се разчита за допълнителна помощ и подкрепа. И в дълготраен план, който по всяка вероятност няма да получи повишение, защото се е осмелил да каже: „Не е моя работа!“.

За да не попадате в подобна дилема, научете се на дипломация. Има начин да отхвърлите чуждата работа като едновременно запазите добрия си имидж непокътнат.

„Много бих искал да помогна, но физически нямам тази възможност!“

И вие имате клиенти, и вие имате крайни срокове и постоянни задачи. Те са доста добро извинение (дори да не сте затрупан в момента) да се измъкнете от неловката ситуация и да откажете да свършите чуждата работа. Няма кой да ви обвини, че обръщате гръб на колега, защото на кантар се поставят неговите и вашите проекти. Логично е да се фокусирате върху собствените си клиенти.

„Не съм сигурен/на, че ще мога да свърша работата по най-добрия начин!“

С подобно изречение отново показвате желание да помогнете, но и една неувереност, че сте достатъчно добри, колкото въпросната колежка. Индиректно дори я ласкаете, като едновременно си отваряте вратичката да се измъкнете от ситуацията с липса на достатъчно компетентност по нейните задачи. Отново няма как да ви обвини в липса на съпричастност. Малката уловка тук е, че ако работата не е особено сложна, тя лесно ще игнорира този аргумент и ще ви я повери въпреки вашето предупреждение. И все пак си струва да рискувате с това оправдание.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари