IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина да мотивирате служителите си да вършат по-добра работа

16 февруари 2018 08 20

Всички ще бъдете доволни и ще се чувстват добре

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Като шеф вашата работа не е просто да раздавате заповеди и да подписвате договори. Ако искате компанията ви да е успешна, тя трябва да има силен и сплотен екип, който има една и съща цел. Хубавата заплата може и да е причина да сте привлекли кадърни хора, но мотивацията да дават всичко от себе си не се измерва в цифри... в дълготраен план.

Все по-важно за служителите се оказва доброто отношение, признание и позитивен пример от техния мениджър. В този ред на мисли вие сте човекът, който може да стимулира продуктивността им и да ги амбицира. Как?

1. Бъдете позитивни

Има куп изследвания относно ползите от позитивното отношение и поведение за ефективно управление. Съвсем логично е, че ако един човек е усмихнат, ведър и приятелски настроен към останалите, те ще му отвръщат със същото. Това създава една приятна и положителна работна среда, в която служителите ви ще искат да се развиват и да допринасят за нея. Дори когато нещо се обърка в работата, недейте да викате, да заплашвате, да обиждате или да нагрубявате по друг начин сгрешилия. Ако сте позитивни и покажете желание да оправите заедно проблема, ще мотивирате и екипа си да се включи с желание и лична ангажираност към крайния успех.

2. Бъдете човек, а не робот

Това означава, че вместо механично да раздавате заповеди и да чертаете стратегии, е добре да опознаете служителите си. Комуникирайте с тях и то не само работно. Покажете заинтересованост към идеите, емоциите и притесненията им. Личната връзка между шеф и подчинени е нещо специфично, което трябва да стои в определени граници, но малко човешко отношение ще мотивира служителите ви да работят с по-голямо желание и лоялност за вас.

3. Споделете страстта си с екипа си

Как очаквате служителите ви да бъдат продуктивни и да работят със страст, ако техният мениджър не проявява такава? Вие сте пример, който те съзнателно или подсъзнателно следват. Вие сте техния водач. И задачата да ги запалите към идеята и работата до голяма степен е ваша.

4. Направете развитието свой приоритет

Изследвания показват още, че енергичните лидери създават атмосфера, която е интелектуално стимулираща. Това означава, че ако споделяте своя опит и знание с екипа си и сте отворени да учите и от тях, ще изградите една креативна среда и диалог със своите служители, които може да родят много градивни концепции и стратегии за успеха на компанията. Те ще отворят и подчинените ви към вас, виждайки, че обмена на мисли и идеи води до положителни неща и ще бъдат по-смели и по-вдъхновени да търсят решения и да работят като цяло.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари