IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как добротата може да ви изиграе лоша шега в офиса

18 октомври 2018 10 10

Не се превръщайте в момче/момиче за всичко

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Попитайте когото и да било, дали предпочита да работи с мили и отзивчиви колеги или с конфликтни и агресивни такива? Разбира се, че отговорът ще бъде насочен в полза на първата група. Ала ако бъдете точно този колега мечта, ще разберете как това не е никак във ваша полза.

Докато всеки хвали добротата, отзивчивостта, разбирателството, тези качества често се сблъскват насреща с грубост, експлоатация и удари под кръста. Защо се получава така?

Това е част от човешката природа, ние сме лицемерни същества, ръководени от егоистични подбуди (къде повече, къде по-малко), твърди скорошно канадско изследване, което наблюдава как човешките идеали се разминават с всекидневните ни действия.

Офис суперменът изпъква и всички останали изглеждат лоши В един момент сте любимия колега, защото винаги помагате безкористно, готов сте да поемате извънредна работа и огрявате всичко и навсякъде с усмивка. Благодарността постепенно преминава в завист и накрая в истинско раздразнение, когато шефовете ви потупат по рамото и станете техен любимец.

Постепенно колегите ви започват да се държат гадно с вас и да ви подливат вода. Чуждата атака цели да разпука имиджа ви на „милият, отзивчив колега“, за да могат те да се почувстват „по-малко лоши“.

Вариантите за изход от тази ситуация са или да си потърсите по-добри колеги, или да се поддадете на провокацията и да накърните имиджа си на офис супермен. Без значение от отговора ви на хейтърите, изследването поне показва, че няма да полудеете. Научно доказано е, че извънредната доброта изважда най-лошото у хората, но нека това не ви обезкуражава да бъдете мили и отзивчиви.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари