IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 въпроса, които добрите лидери задават в трудни ситуации

5 октомври 2018 11 10

В частност тези, притежаващи емоционална интелигентност

Снимка: Istock

Снимка: Istock

По бизнес етикет емоциите в офиса трябва да остават настрана. Когато обаче ръководите хора, е редно да се съобразявате с тяхното душевно състояние и нужди, ако искате да имате силен, сплотен, лоялен и ефективен екип. Балансът между това да влизате в положението на служителите си и едновременно да ги ръководите и мотивирате, ви прави емоционално интелигентен лидер.

Как този тип шефове решават трудните ситуации? Като за начало има 4 въпроса, които трябва да зададете, за да дефинирате предизвикателствата пред служителите си в конкретната ситуация и да предотвратите потенциално фиаско.

1.„Как ти се отразява тази ситуация?“

Без значение какъв отговор ще получите, благодарете на колегите си затова, че са споделили и им кажете, че ще вземете предвид тяхната гледна точка. Окуражете ги да споделят повече информация относно това какво ги притеснява и напряга. Слушайте внимателно, за да се опитате да направите адекватен план и краен срок на задачата, съобразно техните притеснения и нужди.

2. „Как това ти пречи да успееш?“

Ако проблемът се корени в отношението на колега или някаква техническа неизправност, можете да вземете незабавни мерки да го отстраните и да улесните изпълнението на задачата. Когато хората получат възможност да се изкажат без да бъдат обвинявани и порицавани, вие печелите тяхното доверие и лоялност.

3. „Какъв според теб е идеалният изход от ситуацията?“

Дори да има ясна крайна цел и да се работи по нея, всеки член на екипа има различен принос и виждане как задачата да бъде изпълнена по оптимален начин. Това е напълно нормално и е хубаво всеки да има възможност да сподели как според него процесът би бил оптимизиран и подобрен, ако е възможно.

4.„Какво успя да научиш при последната голяма пречка, пред която бе изправен?“

Препятствията и предизвикателствата носят ценен опит. Понякога е хубаво човек да се обърне назад и да ревизира какво и как е направил и научил, за да реши по-лесно и ефективно настоящ проблем.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари