IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да забременеете, ако искате успешна кариера

31 януари 2019 16 00

Можете да постигнете баланс между семейството и кариерата

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Работещите жени обикновено са изправени пред сериозни дилеми, когато трябва да балансират между майчинството и кариерата. Много се опасяват, че кариерата им ще остане в застой или че ще останат без достатъчно финанси, ако решат да родят в разцвета на силите си.

В този ред на мисли е проведено изследване, което разкрива коя е най-добрата възраст за бебе, ако искате да продължите и професионалния си път.

Изследването:

Университетът в Уошингтън в Сейнт Луис е направил изследване, в което участие са взели 1,6 млн. жени на възраст между 25 и 60 години, с цел да анализира мненията им за това кога искат да родят/са родили и как това се е отразило на кариерата им.

Според резултатите жените, родили към 30-те, са успели да запазят кариерата си и да изкарват значително повече пари от тези, които са предприели тази стъпка по-рано. Дамите, които са станали майки около 25-годишна възраст, са намалили значително приходите си и са загубили около 2 години и половина от потенциала си за добро заплащане.

Жените, които са родили в периода между 28 и 31 години също са застрашени да получават по-ниски доходи от останалите на тяхната възраст, които още не са станали майки.

Представителките на нежния пол, които са забременели с първо дете в периода 31-37 години пък са увеличили състоянието си с приходи в размер на половин годишна заплата.

И все пак имайте предвид, че от репродуктивна гледна точка е по-добре да не отлагате забременяването. Женският организъм е в пика си на фертилност в периода 22-28 години, когато забременяването, раждането и възстановяването след това стават значително по-лесно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари