IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 неща, които спират професионалния ви растеж

29 ноември 2018 09 40

Заради тях кариерата ви не процъфтява

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Няма как да избягаме от трудните моменти в професионалния си живот – всички ние минаваме през такива. Проблемът е, че понякога човек прекарва години в граденето на кариера, която смята, че ще го направи щастлив, само за да осъзнае, че вместо това е станал по-изнервен и недоволен.

Ако искате професионалният ви живот да процъфтява, трябва да инвестирате еднакво количество енергия в изграждането на вътрешна увереност, авторитет, ясна визия, връзки и влияние.

Ето и кои са 7-те пропуски, които могат да отнемат от вашата професионална сила и да причинят щети в кариерата ви:

1. Не разпознавате специалните си таланти, способности и постижения

Много голям брой професионалисти не оценяват собствените си таланти и способности, и не осъзнават какво ги отличава от другите специалисти в дадена област. Когато човек не знае силните си страни, той не може да ги използва ефективно и във времето да повишава доходите си именно заради тези свои способности.

2. Изпитвате трудности при комуникацията

Ако човек не умее да говори ясно и уверено, той не може да изтъкне своите постижения и способности пред шефовете си. Има хора, които се страхуват, че ако говорят за уменията си, това ще се възприеме като хвалба. Напротив – често това показва, че човек е силна и уверена личност, която уважава труда си, това пък от своя страна предизвиква уважение.

3. Не смеете да зададете въпроса, който ви мъчи

Ако смятате, че заслужавате повишение на заплатата или издигане на по-отговорен пост в службата, но се страхувате или не знаете как да си ги поискате, това буквално може да спъне кариерата ви. Трябва да сте наясно какво искате и какво заслужавате, както и да намерите начин да се преборите с конкуренцията сред колегите си. Иначе години наред може да си тъпчете на едно място в професионален план, без особено повишение на заплатата.

4. Изолирате се от влиятелните личности в сферата, в която работите

Ако не обичате да се сближавате с непознати или се чувствате неудобно да го правите, това може да е проблем в кариерата ви. Екстровертите, които умеят да завързват полезни контакти в службата, успяват да изградят по-успешна кариера. Интровертите по-трудно разширяват своята сфера на влияние и връзки. Ако не се насилите да поддържате добри отношения с настоящи и бивши колеги, вие ще ограничите сериозно достъпа си до вълнуващи нови възможности в професионален план.

5. Не можете да казвате „Не!“

Има хора, които знаят, че нещо в службата им е супер несправедливо спрямо тях, ядосват се, но не го оспорват и не си търсят правата. Ако преживявате някаква неетичност в службата, но не предприемате действия да прекратите това неудобство, то проблемът си е във вас.

6. Забравили сте какви са били професионалните ви мечти

Ако нямате представа какво ще ви направи щастливи в професионален план и ако не знаете какво искате от своята кариера, то вие може да стоите заклещени в капана на работа, която ви прави нещастни. Ако не можете да назовете това, за което копнеете, или ако сте загубили идея какви са били мечтите ви, няма никога да съберете смелостта да направите необходимите промени в работата си, за да загърбите недоволството.

7. Позволявате на минали проблеми да пречат на кариерата ви

Има хора, които са твърде повлияни от това, което им се е случило в миналото и просто не могат да преминат напред с живота си. Например, били са тормозени от нарцистичен мениджър, който е смазал самочувствието им, минали са през уволнение, което ги е накарало да се съмняват в способностите си, провалили са се в даден проект и т. н.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари