IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сексуален тормоз в офиса: Какво трябва да знаете?

20 януари 2019 13 00

Не си мълчете, а действайте

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Времената се менят и все повече жени се осмеляват да говорят за нежеланото внимание и действия спрямо тях на мъже в офиса и извън него. В 21 век сексуалният тормоз е често срещан, но също така политиките спрямо него стават все по-силни и адекватни.

Индийско изследване на National Bar Association, в което участие са взели 6047 участника (и мъже, и жени) показва, че около 38% от тях са ставали обект на сексуален тормоз в офиса. За съжаление обаче, много малко са предприели официални действия срещу този вид насилие.

Все пак е важно да знаете следните неща, за да може да се борите срещу сексуалния тормоз на работното място.

Всеки е защитен от сексуален тормоз

Няма значение дали сте на трудов договор или сте стажант, по закон вие сте защитени от сексуално насилие и можете да подадете жалба или да се оплачете пред съответните органи, ако смятате, че сте жертва на такова.

Как да разпознаете сексуалното насилие

В много случаи то не е ярко изявено и жените не могат да го идентифицират. Ето защо е важно да го разпознаете. Сексуален тормоз е:

- Нежелан физически контакт със сексуален подтекст;

- Изискване за сексуални услуги;

- Сексуални забележки/подмятания;

- Показване на порнографско съдържание;

- Всякакви нежелани физически или вербални намеци със сексуално съдържание.

Какви стъпки трябва да предприемете

Веднъж след като една жена установи, че спрямо нея се упражнява сексуален тормоз, тя трябва да се оплаче на HR-отдела на компанията. В случай, че няма такъв, може да говори със своя пряк ръководител (ако той не е въпросната личност, която упражнява тормоза.

Може да подаде оплакване/жалба в полицията или да се обърне към синдикат/комисия, която се занимава с дискриминацията или етиката на работното място. Докато получите съответния отговор, бихте могли да настоявате за преместване в друг офис, в случай, че фирмата е голяма и разполага с клонове мрежа. В никакъв случай не пазете мълчание, нека е ясно срещу какво сте изправени, което ще държи и човека, който ви тормози на разстояние, тъй като вече сте го разнесли из офис средите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари